GLOBUS

Ukrajina u utorak ratificira sporazum o pridruženju EU

Predsjednik Porošenko najavio

Fena

12.9.2014

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko izjavio je danas da će parlament ratificirati u utorak historijski sporazum o pridruživanju s Evropskom unijom i rekao da se nada "specijalnom satusu" u NATO-u, približavanju protiv kojeg Moskva upozorava.

Ove dvije najave dolaze na dan stupanja na snagu novih sankcija koje su preduzele Evropska unija i Sjedinjene Američke Države protiv Rusije zbog njene uloge u sukobu na istoku Ukrajine, što Moskva demantira.

Proevropski predsjednik, koji je održao govor na konferenciji u Kijevu, posvećenoj proevropskoj strategiji u Ukrajini i također je obećao da će Krim, ukrajinski poluotok koji je Rusija osvojila u martu, biti vraćen zemlji i "da ne mora nužno vojnim sredstvima".

Ratifikacija političkog i komercijalnog sporazuma o pridruživanju s Evropskom unijom, na koji je stavljen pečat u junu u Bruxellesu, će biti "historijski trenutak" za zemlju, ocijenio je Porošenko, koji je govorio na engleskom.

Ovaj potpis je razbijesnio Moskvu u trenutku kada je moćan čovjek Kremlja, Vladimir Putin, tražio stvaranje carinske unije da bi vratio svoj uticaj pred bivšim sovjetskim republikama.

- Evropski narod se suočio s najtežim testom za pravo da bude evropski - rekao je on aludirajući na pet mjeseci sukoba u kojima je 2.700 ljudi poginulo i deseci hiljada se raselili.

- Potpuno sam siguran da će zemlja biti demokratičnija i imati više sloboda - dodao je on. Ponosan sam i uvijek ću biti što sam Ukrajinac i lično se osjećam punopravnim članom evropske porodice - rekao je Porošenko.

Predsjednik, izabran u maju uz podršku zapadnih sila, također je rekao da se nada "specijalnom statusu" u NATO-u u toku posjete Washingtonu u četvrtak. "Za nekoliko dana ću ići u Sjedinjene Američke Države gdje imamo vrlo važan susret s Kongresom i američkim predsjednikom (...). 

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk je izjavio krajem augusta namjeru Ukrajine da pokrene proces o pristupanju NATO-u, nasuprot ruskoj "agresiji" na istoku zemlje.

U aprilu 2008. godine, na samitu u Bukureštu, vođe zemalja NATO-a su dogovorili da Ukrajina želi da se priključi Savezu, što je izazvalo bijes Rusije. Međitim, 2010. godine proruska vlada predjednika Viktora Janukoviča odustala je od tog cilja sarađujući i dalje s NATO-om.

Rusija je posljednjih dana upozorila Ukrajinu protiv bilo kakve najave Kijeva prema Atlantskom savezu i posebno naglasila da bi to moglo poremetiti traženje rješenja sukoba u ovoj zemlji. 

"Protokol" o prekidu vatre koji je potpisan prije jedne sedmice između Kijeva i pobunjenika i primirje se potpuno poštuju na terenu.

Opisujući gubitak ukrajinskog poluotoka Krima, predsjednik Porošenko je rekao da se radi o "velikom problemu", ali da će se "Krim vratiti nama, nije neophodno vojnim sredstvima".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.