GLOBUS

Cameron: Vrijeme je da Ujedinjeno Kraljevstvo krene naprijed

BBC javio da su prebrojani svi glasovi

Redakcija

19.9.2014

Građani Škotske glasali su protiv otcijepljenja od Velike Britanije, pokazuju današnji zvanični rezultati. 

Na osnovu zvaničnih rezultata glasanja u Škotskoj, 55,3 posto građana Škotske glasalo je za ostanak u okviru Velike Britanije, dok je 44,7 posto građana željelo da Škotska prekine 300-godišnji savez sa Britanijom, prenio je AFP. 

Izlaznost na glasanje je bila rekordna i iznosila je 84,6 procenata - 2.001.926 građana je glasalo za ostanak u Velikoj Britaniji, a 1.617.989 se izjansilo za nezavisnost Škotske. 

Prethodni rekord u izlaznosti građana na birališta postignut je na parlamentarnim izborima 1950. godine i iznosio je 84 procenta. 

Oko 4,3 miliona Škota sa pravom glasa imalo je juče priliku da zaokruži "da" ili "ne" na listiću na kojem je bilo postavljeno historijsko pitanje: "Da li Škotska treba da bude nezavisna država?" 

Škoti su jučer odbili prijedlog vladajućih nacionalista da proglase nezavisnu državu. 

"Škotska je većinom glasova odlučila da u ovom trenutku ne postane nezavisnom državom. Prihvatam odluku koju je donio narod", rekao je škotski premijer Salmond.

Britanski premijer David Cameron čestitao je Alistairu Darlingu, bivšem britanskom ministru finansija koji je vodio kampanju unionista.

"Razgovarao sam Alistairom Darlingom i čestitao mu na dobro vođenoj kampanji", napisao je konzervativac Cameron na Twitteru.

"Narod Škotske je glasao. Rezultat je jasan. Presretan sam kao i milioni mnogih ljudi jer četiri nacije u sastavu Ujedinjenog Kraljevstva ostaju zajedno, rekao je britanski premijer David Cameron u prvom obraćanju naciji nakon što su postali jasni rezultati referenduma o nezavisnosti i pobjedi unionista, te dodao:

- Vrijeme je da Ujedinjeno Kraljevstvo krene naprijed. Ne smije biti neriješenih pitanja među nama. Engleska, Wales i Sjeverna Irska morali bi moći glasovati o porezu, potrošnji i i socijalnoj brigi.

- Škotska mora biti ponosna na veliki odaziv na referendum. Srce bi mi se slomilo da je došao kraj Velikoj Britaniji. Ovo pitanje riješeno je za cijelu jednu generaciju, a možda i za cijeli život, rekao je Cameron.

Porasla vrijednost funte

Finansijska tržišta su s radošću dočekali vijest o rezultatima škotskog referenduma.

Funta je prvi put porasla sinoć u 10.30 sati nakon što je anketa YouGov prognozirala prije ankete Sunday Timesa, prenio je Independent.

Funta, koja je bila ispod 1,64 dolara prije 10.30 sati navečer, popela se na 1,6444 u roku od nekoliko minuta od objave ankete YouGova i ostatak noći je provela između te brojke i 1,65 dolara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.