Prekršila zabranu države: Otišla gledati odbojkašku utakmicu, završila u zatvoru, a sad počela štrajk glađu

Sudbina ove djevojke će vas zapanjiti

(Al. Ti.)
06.10.2014 14:21

Ghoncheh Ghavami (25) već peti dan ne jede. Na taj način protestira protiv svog zatvaranja u teheranskom zatvoru. Ghavami je u zatvoru završila pod optužbama za 'propagandu protiv države', piše Guardian.

U intervjuu kojeg je dala zapadnim medijima, njezina majka Susan Moshtaghian rekla je kako je i ona počela štrajk glađu te da je veoma zabrinuta za stanje svoje kćeri.

"Smatram da su za ovo krive vlasti", rekla Moshtaghian. Ghavami je uhapšena 20. juna nakon što je pokušala gledati utakmicu muške odbojkaške ekipe u Teheranu, zbog čega je prekršila zabranu države. Naime, u Iranu ženama nije dopušteno posjećivanje muških sportskih događanja.

Sada sjedi u zatvoru i ima pravo na malen broj posjeta porodice. "Rekla mi je da je 1. oktobra započela štrajk glađu, kao znak protivljenja zatvorskim uvjetima i 100 dana u zatvora", kaže Moshtaghian te dodaje da se kćeri pridružila u štrajku glađu.

"Nisam ništa o ovome govorila 82 dana u nadi da će se moja kćer kući vratiti sigurno. Sada sam zabrinuta za njen život i neću se prestati boriti za nju dok je ne oslobode", kaže neutješna majka.

Ghavamijini brat Iman (28) sastat će se s ministarstvom vanjskih poslova u Londonu kako bi razgovarao o koracima koji se mogu poduzeti da se njegova sestra pusti na slobodu.

Nakon što je pokušala ući u arenu u kojoj se održavala utakmica, djevojka je uhapšena te odvedena na ispitivanje koje je trajalo četiri sata. Puštena je na slobodu, ali nekoliko dana nakon toga, kada je došla po svoje stvari u policijsku postaju, uhapšena je. Majka kaže da je uhapšena kada su policijski službenici otkrili da ima dvojno državljanstvo - britansko i iransko.

Tek su joj 23. juna rekli za što je službeno optužena - 'propagandu protiv režima'. Za to bi mogla dobiti zatvorsku kaznu od nekoliko godina.

NA VRH