GLOBUS

Kanada: Za borbu protiv "Islamske države" 10 miliona dolara

Pomoć mjerama protiv seksualnog nasilja i drugih kršenja ljudskih prava

Srna

7.10.2014

Kanada je obećala da će dati 10 miliona dolara kao pomoć mjerama protiv seksualnog nasilja i drugih kršenja ljudskih prava koje vrše pripadnici "Islamske države", saopštilo je kanadsko Ministarstvo vanjskih poslova.

- Kanada će, također, nastaviti da se bavi temom seksualnog nasilja kao oružja rata i potrudit će se da pitanja žrtava i preživjelih seksualnog nasilja koje vrše pripadnici 'Islamske države', uključujući zločine protiv vjerskih manjina, budu visoko na dnevnom redu u cijelom svijetu", navodi se u saopštenju.

Isti izvor navodi da će pet miliona dolara biti dato organizaciji "Brzi odgovor pravosuđa" i Kancelariji  visokog komesara za ljudska prava, a još pet miliona za sprečavanje i reakciju na nasilje i zlostavljanje seksualnog karaktera od strane pripadnika "Islamske države", kao i za pružanje pomoći sirijskim i iračkim izbjeglicama, žrtvama nasilja džihadista.

-'Islamska država' predstavlja veliku prijetnju ne samo regionu već i nama u Kanadi. Kanada neće stajati po strani i gledati zvjerstva i zločine protiv čovječnosti, uključujući otmice, mučenje i silovanje žena i djece. Sistematsko korištenje seksualnog nasilja kao oružja rata zahtijeva hitan i efikasan odgovor i zato danas najavljujemo veliki broj mjera pomoći nevinim žrtvama brutalnosti i nasilja - navodi se u saopštenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.