GLOBUS

Stotine miliona dolara za obnovu pojasa Gaze

Međunarodni donatori obećali pomoć

Autor:Fena

12.10.2014

 Međunarodni donatori obećali su danas stotine miliona dolara pomoći za obnovu Gaze na donatorskoj konferenciji u Kairu. SAD su obećale 212 miliona dolara pomoći, a Katar milijardu dolara. Velika Britanija će dati 32 miliona dolara.

Palestinske vlasti tražile su ukupno četiri milijarde dolara za obnovu pojasa Gaze nakon 50-dnevnog sukoba između Izraela i Hamasa.

Najmanje 100.000 stanovnika Gaze izgubilo je domove u ratu, a veći dio infrastrukture na toj teritoriji je uništen. Sedmonedjeljni sukob u Gazi, koji je okončan 26. augusta, odnio je više od 2.100 palestinskih života, od kojih su većina civili, skupa sa 67 ubijenih izraelskih vojnika i šest civila u Izraelu.

Američki državni sekretar John Kerry izjavio je da je s približavanjem zime hiljadama raseljenih Palestinaca potrebna urgentna pomoć.

- Narod Gaze očajnički treba našu pomoć, ne sutra, ne naredne sedmice, nego je treba sada - izjavio je on na konferenciji.

Izrael nije pozvan na konferenciju, ali je ministar vanjskih poslova Avigdor Lieberman izjavio da bi svi napori na obnovi trebali dobiti saglasnost njegove vlade.

Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon, vanjskopolitička šefica EU Catherine Ashton i delegati iz više desetaka zemalja prisustvuju kairskoj konferenciji, čiji je domaćin egipatski predsjednik Sisi.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.