GLOBUS

Erdoganovi ljudi izabrani u Visoki odbor sudija i tužilaca

Uticaj izvršne vlasti na sudsku

Srna

13.10.2014

Kandidati koji su imali podršku turskih vlasti osvojili su osam od deset mjesta u najvišem sudskom tijelu u Turskoj, pokazuju rezultati izbora, što se tumači kao pobjeda predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana nad svojim suparnikom, imamom Fetulahom Gulenom.

Erdogan optužuje Gulena, koji živi u SAD, za pokušaj vršenja uticaja na tursko pravosuđe i policiju. Gulen odbacuje optužbe.

Glasanje oko 14.000 sudija i tužilaca za članove Visokog odbora sudija i tužilaca (HSIK) smatrano je ključnim za Erdoganove napore da smanji uticaj Gulenovog pokreta "Hizmet".

HSIK ima 22 člana i odgovoran je za imenovanja, transfere, promovisanje i smjenjivanje najuticajnijih sudija u zemlji. Preostala dva pobjednička kandidata su bliski Gulenu, piše list "Hurijet".

Predsjednik imenuje četiri člana Odbora, što će, u kombinaciji sa ostalim kandidatima koji imaju podršku vlasti, rezultovati sa 15 članova naklonjenih Erdoganu.

Nijedan od kandidata koje je nominovalo sekularno udruženje sudija i tužilaca nije osvojio mjesto u Odboru, pokazuju rezultati izbora.

Hiljade policajaca i stotine sudija i tužilaca smijenjeni su ili premješteni od decembra, kada je izbio korupcionaški skandal u koji su bili umiješani turski zvaničnici. Tada je izbio otvoren sukob između "Hizmeta" i vladajuće stranke AKP.
--

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.