Islamska država krade djeci djetinjstvo: Imaju 10 godina, a već ih obučavaju za ratne pohode

Propagandni materijal terorističke organizacije

(Al. Ti.)
24.10.2014 11:38

Na društevnim mrežama ovih dana su se pojavili i inserti koji prikazuju dječake koji jedva da imaju 10 godina kako poziraju sa kalašnjikovima, a oni su ogranak "Mladih Islamske države", koji u tzv. Školi džihada bivaju obučavani za ratne pohode.

Službeni mediji ISIS-a prikazuju video klipove i fotografije života u "Školi džihada", gdje se djecu u dobi ispod 10 godina potiče na pucanje iz AK-47.  Džihadisti videima u kojima se prikazuju djeca, prema mišljenju stručnjaka, pokušavaju dočarati "utopiju" pod režimom ISIS-a.

Ono što ta videa doista prikazuju, Vijeće za ljudska prava UN-a nazvalo je ratnim zločinom, prenosi Independent.

Jedan od tih videa pod naslovom "Mladi Islamske države" prikazuje nešto što bi trebalo sličiti času vjeronauke u školi. Osim učitelja koji djecu podučava islamu, u tom se videu nalaze intervjui i isječci djece kako pjevaju i govore, a pored njih se nalaze njihove jurišne puške, koje su česte veće nego oni sami.

U drugom videu, koji je novi nastavak džihadističkog serijala "Poruke iz Zemlje konačnih bitaka", prikazuje maturu učenika. Taj video napravila je Al-I'tisaam Media, odnosno službeno glasilo ISIS-a. Kao i u videima prije, i taj je video prožet ubačenim snimkama i fotografijama pokolja s bojišta koje provode džihadisti.

Djeca koja su uspjela pobjeći iz tog okruženja već su svjedočila da ih se bombardiralo istim sadržajem.

Kad su ta videa snimljena, nije moguće neovisno utvrditi, no pretpostavlja se prije prije 29. juna, kad je samoprozvani kalifat krenuo s promjenom vlastitog branda.

Zanimljivo je da su se ovakvi video klipovi pojavili nakon što je Vijeće za ljudska prava UN-a otkrilo da ISIS ima "kampove za obuku djece za borbu, pod krinkom edukativne nastave". Aktivisti za ljudska prava videa su nazvala duboko uznemirujućima.

"Ta navodno inspirativna videa zapravo su svjež dokaz da ISIS na okrutan način krade djetinjstvo velikom broju djece, ispirući im mozak te gotovo sigurno izlažući ih velikoj opasnosti", smatra kristyan Benedict, menadžer Amnesty International UK u Siriji.

"Međunarodni zakon jasno zabranjuje korištenje djece kao vojnika, a to što ISIS koristi je samo jošm jedan zločin u njihovom dosjeu", dodaje Benedict.

NA VRH