GLOBUS

Nepoznati ucjenjivači digli Češku na noge: Dajte nam milion eura ili puštamo ebolu!

Policija istražuje ovaj slučaj

(Al. Ti.)

30.10.2014

Nevjerovatno, ali istinito. Ispred čeških dužnosnika se našla poruka koja glasi ovako:

Ako nam ne isplatite milion eura u Bitcoinu, na javnim mjestima u Češkoj pustit ćemo ebolu koju smo donijeli ravno iz Liberije!

"Ako ne odgovorite na ovaj mail, poslat ćemo priopćenje medijima i informirati ljude na društvenim mrežama kao što su Twitter, Facebook i YouTube, kako bi vidjeli kako je češka vlada nemarna", stoji i mailu anonimnih ucjenjivača, prenosi Daily Mail.

Dužnosnike su uputili da razdijele novac na tri uplate. Prva je trebala biti uplaćena u ponedjeljak, druga u srijedu, a treća nakon što predaju zaraženi materijal.

Bitcoin je elektronička valuta koju rado koriste ucjenjivači, budući da pomoću nje mogu primati sredstva koja se ne mogu zamrznuti, jer valuta sadrži šifriranu transakciju koja omogućava anonimnost.

Češka policija tvrdi da nisu izašli u susret sa zahtjevima ucjenivača te da ih nisu shvatili ozbiljno.

"Istražujemo ovaj slučaj kao ucjenu", priopćio je zamjenik predsjednika češke policije, Zdenek Laube dodajući da ucjenivači samo žele izazvati paniku.

Detektivi kažu da su ucjenjivači koristili sofisticirana sredstav komunikacije i teško im je ući u trag.

Ukoliko ih ulove, mogli bi biti osuđeni na zatvorsku kaznu od 12 godina.

"Širenje ebole u Češkoj nije vjerovatno", tvrdi šef češkog sanitarnog odjela Vladimir Valenta i dodaje kako češka klima nije pogodna za masovno širenje te smrtonosne bolesti.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.