GLOBUS

Otkriveni detalji kako je uhapšen "američki četnik"

"Nije imao kuda da pobjegne. Nije mogao ništa drugo da uradi"

Autor:Fena

1.11.2014

 

Scott Malkovsky, komandir jedne od specijalnih jedinica oformljenih za potrebe hvatanja „američkog četnika“ Erica Freina, kaže kako je na osnovu "instinkta" znao da je uhvatio pravog čovjeka.

Malkovsky je primjetio siluetu muškarca kako se iz šume spušta prema napuštenom hangaru. Osmotrivši visinu i težinu, kao i odjeću sumnjivog muškarca, Malkovsky je posumnjao da je riječ o Freinu.

Obavijestio je dvojicu svojih kolega da je primijetio osumnjičenog i poslao ih da priđu hangaru s dvije različite strane kako bi opkolili Freina, koji nije ni pretpostavljao da je upravo primijećen. U ovakvom odnosu snaga, Eric Frein nije imao nikakvu šansu za bjeg.

Malkovsky povodom hapšenja Freina za CBS kaže kako vlasti nisu gubile nadu da će uhapsiti osumnjičenog, iako je od raspisivanja potjere za njim prošlo već mjesec i po dana.

- Možda će proći dva mjeseca, dvije godine, ili čak dvadeset godina... Ali, uhvatit ćemo onoga koga tražimo - rekao je Malkovsky, koji kaže da su policajci bili još rješeniji u namjeri da uhvate Freina zbog činjenice da je ubio jednog od njihovih kolega.

Scott Kimball, kolega Scotta Malkovskog, koji je također učestvovao u akciji hapšenja kaže da su policajci osjećali da će uskoro uhvatiti Freina.

- Imali smo osjećaj da ćemo ga uhvatiti. Razmišljali bismo kako bismo se i mi sami, da bježimo od vlasti, sakrili na ovom mjestu - objašnjava Kimball.

Policajci su se prišunjali Freinu i on nije bio svjestan njihovog prisustva dok mu nisu prišli na dvadesetak metara razdaljine. U trenutku hapšenja Frein nije bio naoružan, ali je u hangaru bilo oružja. Malkovsky se predstavio i zatražio od njega da učini isto.

Frein mu je odgovorio i, svjestan da ne može umaći policijskim snagama, mirno se predao.

- Nije imao kuda da pobjegne. Nije mogao ništa drugo da uradi - kaže Malkovsky, dodajući da je stekao utisak da se Frein osjetio poraženim zbog toga što je uhvaćen.

Komentirajući očigledne povrede na Freinovom licu, Malkovsky i Kimball su rekli kako su one nastale u procesu hapšenja, kada je Frein oboren licem na zemlju.

Upitan šta mu je prvo prošlo kroz glavu nakon Freinovog hapšenja, Malkovsky je odgovorio da hapšenje predstavlja veliko olakšanje za lokalnu zajednicu, kao i za porodicu i kolege nastradalog policajca.

Vlasti vjeruju da je Frein, bežeći od policije, provaljivao u brvnare i u njima nalazio prenoćište i hranu, kao i da je osumnjičeni tokom bjekstva imao vremena i za brijanje, pošto je u trenutku hapšenja imao urednu podšišanu bradicu.

Pretpostavlja se da ukupni troškovi potjere za Freinom iznose oko 10 miliona dolara, prenosi Blic.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.