GLOBUS

Obama će uskoro objaviti izmjene useljeničke politike

Predsjednikov plan će sadržavati deset tačaka

(A.Sm.)

13.11.2014

Američki predsjednik Barack Obama mogao bi već iduće sedmice objaviti plan izmjena useljeničke politike, koji bi sadržavao upravne akte poput obustave protjerivanja miliona ilegalnih imigranata, objavila je u srijedu televizijska mreža Fox News.

Pozivajući se na izvor blizak Bijeloj kući, Fox News je izvijestio da bi predsjednikov plan u deset tačaka mogao biti objavljen već 21. novembra, a sadržavao bi proširenje obustave izgona na kategorije ilegalnih useljenika koji su u SAD došli kao djeca, kao i na roditelje američkih građana i osoba koje imaju boravišnu dozvolu, prenosi Index.hr.

Ta bi odredba omogućila ostanak do 4,5 miliona ilegalnih useljenika čija su djeca rođena u SAD-u, prenio je Fox News.

Plan također predviđa jačanje nadzora granica i povećanje plaća imigracijskim službenicima.

Glasnogovornik Bijele kuće Shawn Turner nije direktno potvrdio ove informacije, ali ih nije ni opovrgao.

- Predsjednik još nije donio odluku o tome kad će tačno objaviti administrativne mjere popravka našeg lošeg useljeničkog sistema, ali je i dalje odlučan poduzeti korake prije kraja godine - rekao je Turner.

Obama je prošlog petka rekao liderima Kongresa da je odlučan iskoristiti izvršne ovlasti kako bi ublažio neka ograničenja ilegalnim useljenicima, nakon što su Republikanci u Predstavničkom domu odbili donijeti odgovarajuće zakonske mjere, prenio je Index.hr.

Jednostrane predsjednikove mjere mogle bi izazvati gnjev Republikanaca u Kongresu. John Barrasso, četvrti po utjecaju Republikanac u Senatu, prošli je petak izjavio da su Kongresnici rekli Obami kako je riječ o lošoj odluci.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.