GLOBUS

Irak: Ofanziva militanata Islamske države u okolini Ramadija

Pokrenuli napade devedesetak kilometara zapadno od Bagdada

Avaz.ba

21.11.2014

- Sumnjivi militanti Islamske države u petak su pokrenuli koordinirane napade oko zapadnog iračkog grada Ramadija, zauzimajući selo na istoku regije i sukobljavajući se s plemenskim borcima na zapadu, saopćili su lokalni zvaničnik i plemenski starješina.

Ramadi, devedesetak kilometara zapadno od Bagdada, smješten je u sunitskoj pokrajini Anbar koja je uporište snaga Islamske države koje su zauzele veće dijelove sjevernog i zpadnog Iraka. Centar grada još je pod kontrolom snaga iračke vlade, ali su okolne kvartove zauzeli radikalni islamistički borci. Hathal al-Fahdawi, član pokrajinskog vijeća Anbara, izjavio je da su napadi počeli oko tri sata ujutru u petak. Borci Islamske države zasuzeli su selo Al Shujairiya, dvadesetak kilometara istočno od Ramadija, gdje su borbe još u toku, prenosi Reuters.

Snage sigurnosti ubile su 12 militanata koji su pokušali provaliti u džamiju i kuću u blizini Shujairiye, saopćio je plemenski starješina Rafie Fahdawi. Policija, vojska i plemenski borci poslani su kao pojačanje. Hathal Fahdawi izjavio je da se žestoke borbe također vode zapadno od Ramadija, iako nije bilo detalja o žrtvama, kao i sukobi na sjeveru i jugu.
 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.