GLOBUS

Biden upozorio Rusiju da bi mogla skupo platiti napad na Ukrajinu

Nakon sastanka s ukrajinskim predsjednikom

Autor:Fena

21.11.2014

Rusija bi mogla biti izolovana i platiti "visoku cijenu" za svoju "agresiju" na Ukrajinu, izjavio je danas u Kijevu američki potpredsjednik Joe Biden.

- Neprihvatljivo je da u 21. stoljeću zemlje pokušavaju silom crtati granice u Evropi ili intervenišu vojno jer ne vole odluku koju je donio njihov susjed - izjavio je Biden nakon razgovora s ukrajinskim predsjednikom Petrom Poroshenkom, aludirajući na pripajanje Krima i oružani sukob na separatističkom istoku nakon pada proruskog režima u Ukrajini.

- Rusija će se suočiti s visokom cijenom i većom izolacijom - upozorio je on, koristeći izraz kojim američka administracija tradicionalno imenuje sankcije.

- Ruska agresija prijeti suverenitetu i integritetu Ukrajine - i predstavlja flagrantno kršenje temeljnih principa međunarodnog sistema - kazao je Biden.

Američki zvaničnik optužio je Moskvu da ne poštuje svoje obaveze preuzete u okviru sporazuma iz Minska potpisanih u septembru, koji su poslužili kao temelj za primirje na istoku Ukrajine.

- Da je Rusija poštovala svoje obaveze, mogli bi se poduzeti razumni razgovori o eventualnom ukidanju već nametnutih sankcija, ali umjesto toga, vidjeli smo još više provokacija, više velikih kršenja ovog sporazuma - zaključio je američki potpredsjednik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.