GLOBUS

Papa u Evropskom parlamentu: Evropa je baka koja više nije plodna i energična

Poglavar Rimokatoličke crkve pozvao na otvaranje novih radnih mjesta

Srna

25.11.2014

Papa Franjo rekao je danas evropskim liderima da treba da učine više i pomognu hiljadama migranata koji rizikuju svoje živote da dođu na kontinent, rekavši da moraju da spriječe da Sredozemlje postane "ogromna grobnica".

Obraćajući se prvi put Evropskom parlamentu, papa Franjo je rekao da Evropa treba da otvori nova radna mjesta i ne dozvoli birokratiji svojih institucija da uguši ideale koji su nekada bili njen važan dio.

Papa je pozvao Evropu da se koncentriše "ne na ekonomiju, već na svetost čovjeka".

"Vrijeme je da se promoviše politika koja donosi zaposlenje, ali iznad svega treba vratiti dostojanstvo radu omogućavanjem odgovarajućih radnih uslova", rekao je on.

On je dodao da to podrazumijeva pronalaženje novih načina za usaglašavanje fleksibilnosti tržišta sa potrebom stabilnosti i bezbjednosti radnika, jer je to od ogromnog značaja za njihov ljudski razvoj. Papa je o migraciji u Evropi govorio nekoliko dana nakon što je 600 migranata spašeno u vodama između Sicilije i sjeverne Afrike.

"Za pitanje migracije mora da postoji jedinstven odgovor. Ne smijemo dozvoliti da Sredozemlje postane ogromna grobnica", rekao je on. On je dodao da su u brodovima koji svaki dan dolaze na obale Evrope žene i muškarci koje treba prihvatiti i pomoći im, i pozvao evropske sile da zajednički zaštite migrante od trgovaca ljudima. Međunarodna organizacija za migracije (IOM) saopštila je da je od početka godine 3.200 migranata izgubilo život u pokušaju da pređe Sredozemno more.

Papa je rekao da su Evropi potrebni novi podsticaj i energija, uporedivši je sa "bakom koja više nije plodna i energična". "Velike ideje koje su nekada inspirisale Evropu više nisu tako privlačne i zamijenile su ih birokratske tehnikalije njenih institucija", rekao je on.
 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.