GLOBUS

Pedijatar osuđen na 22 godine zatvora zbog seksualnog zlostavljanja teško oboljelih dječaka

Presuda suda u Cambridgu

Fena

2.12.2014

Pedijatar Majls Bradbery iz britanskog grada Herinsgvela osuđen je na 22 godine zatvora zbog seksualnog zlostavljanja dječaka koji su uglavnom bili teško oboljeli.

Sud u Cambridge osudio je 41. godišnjeg pedijatra, inače specijalistu za bolesti kancera, na zatvorsku kaznu zbog seksualnog zlostavljanja 18 dječaka u ordinaciji dok su njihovi roditelji bili odsutni.

Sud je zaključio da je Bradbery, inače otac jednog dječaka, izvodio "nepotrebna medicinska ispitivanja i to bez ikakvog medicinskog opravdanja, već isključivo zarad vlastitog seksualnog zadovoljstva".

Njegove žrtve su bili dječaci od 10 do 16 godina koje je liječio kao pedijatrijski hematolog u bolnici u Adenbroku.

Svi dječaci su bili teško oboljeli pacijanti i to od hemofilije, leukemije i drugih teških bolesti, a neki od zlostavljanih su u međuvremenu i preminuli.

Sudija Gareth Houksvort rekao je da je "nemoguće zamisliti da za neke od najtežih seksualnih zlostavljanja bude odgovoran doktor".

- Ovi dječaci su bili posebno ranjivi i teško oboljeli. Za sve ovo vrijeme koliko sudim, nikada nisam naišao na tako užasno izdavanje Hipokratove zakletve - rekao je sudija.

Među optužbama je sedam tačaka seksualnog napada i 12 tačaka koje se odnose na "seksualne aktivnosti s djecom".

Sudija je rekao da će Bradberyeva kazna biti umanjena jer se u ranoj fazi postupka izjasnio krivim iako bi, kako je naglasio, "neki posmatrač mogao da zaključi da, s obzirom na težinu dokaza, i nije imao neku drugu opciju nego da prizna", prenosi B92.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.