GLOBUS

Uhapšen bivši ministar sigurnosti u Kini

Zhou Yongkang je isključen iz kineske Komunističke partije

Autor:Fena

5.12.2014

Bivši ministar državne sigurnosti Zhou Yongkang isključen je iz kineske Komunističke partije i uhapšen nakon što je protiv njega u julu pokrenuta istraga zbog korupcije, javila je danas državna agencija Nova Kina. 

Sedamdesetdvogodišnji Zhou, jedna od visokih ličnosti režima koja je pala u nemilost pod optužbom za "odavanje" državnih tajni, javila je Nova Kina, prenosi agencija AFP.

- Zloupotrijebio je svoje ovlasti kako bi pomogao rodbini, ljubavnicama i prijateljima da imaju veliki profit u trgovinskim ugovorima, što je imalo za rezultat ozbiljne gubitke državnog novca - javila je kineska novinska agencija.

Bio je direktor kineskog naftnog diva China national petroleum corporation. Zhou je 2002. godine postao 25. član političkog ureda kineske Komunističke partije, s funkcijom ministra sigurnosti.

Postao je čuven na toj dužnosti jer je upotrijebio silu da uguši građanske pobune u autonomnim regijama Tibeta u 2008. godini i  u 2009. godini Xinjianga, u kojem žive Ujguri, muslimanska manjina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.