GLOBUS

Stravična svjedočenja pokolja u Pakistanu: "Ugurao sam sebi kravatu u usta kako ne bih vrištao"

Velika tuga vlada zbog 141 žrtve

N. K.

17.12.2014

Velika tuga vlada u Pakistanu zbog 141 žrtve talibanskog pokolja u školi u Pešavaru. Stradalo je devet učitelja, a većina ubijenih su učenici, njih 132.

O talačkoj krizi i stravičnom napadu koja je trajala osam sati svjedoče preživjeli. Irfan Shah (10) baš se pripremao za početak časa.

- Prvo sam čuo buku, a onda i plač. Jedan prijatelj otvorio je prozor i počeo plakati kad je vidio nekoliko učenika kako leže na tlu. Tada su dvojica učenika iz razreda istrčala u panici. Ubili su ih pred našim očima, ispričao je Irfan, a prenosi Independent.

Šesnaestogodišnji Shahrukh Khan pogođen je u obje noge. Spasio se skrivajući se ispod stola.

- Uspio sam vidjeti kako mi se približava par velikih, crnih čizama. Muškarac je vjerojatno tražio one koji su se sakrili. Zgužvao sam kravatu i stavio je u usta kako ne bih mogao vrištati! Čovjek u čizmama za to je vrijeme pucao na one koje bi otkrio. Ležao sam mirno i zatvorio oči čekajući da me opet pogodi metak, ispričao je mladić.

- Dopuzao sam do iduće prostorije, vidio sam užas. Tijelo naše asistentice je gorjelo. Sjedila je na stolcu, a sva je bila oblivena krvlju.

Talibani su pucali na sve što se micalo, ispričali su svjedoci. Oni koji su preživjeli su uglavnom ranjeni i povrijeđeni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.