GLOBUS

Breidthardt: Grčka ne može iz eurozone

Ljevičarska partija Siriza favorit na parlamentarnim izborima u Grčkoj

Onasa

5.1.2015

Pripadnost zemalja Europske unije eurozoni je neopoziva, izjavila je danas u Briselu portparolka Evropske komisije Annika Breidthardt, odgovorajući na pitanje o mogućem izlasku Grčke iz zone jedinstvene evropske valute.

"Pripadnost eurozoni je neopoziva stvar", rekla je Brajdhard i objasnila da je to predviđeno članom 140 Lisabonskog sporazuma.

Europska komisija je na taj način odgovorila na pisanje njemačkog Špigla da "Vlada Njemačke smatra da je skoro neizbježno da Grčka izađe iz eurozone, ukoliko vođa radikalno ljevičarske partije Siriza Alexis Tsipras bude vodio vladu poslije izbora i odustao od politike budžetske štednje i vraćanja dugova".

Ta informacija je izazvala kontroverzu u Njemačkoj, gdje je ocijenjena kao način pritiska kancelarke Angela Merkel i ministra finansija Wolfganga Schäubla na grčke birače, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Grčki parlament je protekle nedjelje raspušten, a prijevremeni izbori zakazani su za 25. januar.

Prema anketama, Siriza je favorit na parlamentarnim izborima. On želi prekinuti politiku štednje koju su Grčkoj nametnuli njeni međunarodni kreditori - EU, Evropska centralna banka i IMF - da bi joj dali kredite u iznosu od oko 240 milijardi eura.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.