GLOBUS

U petak u "Avazu" intervju s Robertom Bradtkeom, koordinatorom koalicije za borbu protiv Islamske države

Američki diplomata ekskluzivno samo za naš list

S. N.

7.1.2015

Visoko pozicionirani američki diplomata i koordinator za borbu protiv zloglasne Islamske države Robert Bradtke dao je ekskluzivni intervju "Dnevnom avazu", koji naš list objavljuje u petak.

Na samom početku Bradtke je istakao:

- Želim čestitati Bosni i Hercegovini na usvajanju zakona kojim se kažnjava odlazak na strana ratišta. Sada, naravno, taj zakon treba provesti. No, za nas je taj čin izuzetno vrijedan! Još jednom, čestitam ljudima u BiH koji su radili na tom zakonu i usvojili ga - ekskluzivno je "Avazu" izjavio Bradtke.

On još odgovara na pitanja o situaciji u Islamskoj državi, broju stranih dobrovoljaca koji se bore u ovoj i srodnim terorističkim organizacijama, te govori kako se BiH nosi s izazovima globalnog radikalizma i terorizma danas.

Ovaj nekadašnji ambasador SAD u Hrvatskoj govori i o detaljima svog novog angažmana u američkoj politici u koju se vratio iz penzije, te otkriva neke do sada sasvim nepoznate elemente dogovora koji je postigao s predsjednikom Barackom Obamom prilikom razgovora o preuzimanju dužnosti koordinatora za borbu protiv IS-a.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.