GLOBUS

Ispovjest majke džihadiste povratnika: "Moram mu biti prijatelj"

Prešli na islam prije dvije godine

(Mi.K.)

19.1.2015

Nakon što je otišla u Tursku kako bi kući dovela sina, koji se kao džihadist borio u Siriji, 45-godišnja majka, koja se BBC-ju predstavila samo kao Linda, izrazila je strah i frustraciju zbog nedostatka podrške prema radikaliziranim bivšim borcima Islamske države, koji pate od PTSP-a, piše Independent, prenosi Dnevnik hr.

Njen sin James, koji se u međuvremenu odrekao terorizma, samo je jedan takav slučaj, a Linda upozorava da postoje još stotine džihadista povratnika, koji su radikalizirani i nose ožiljke rata u Siriji te su poput hodajućih "vremenskih bombi".

James je bio ranjen u Siriji, a Linda tvrdi da još uvijek ne može u potpunosti razgovarati o svemu što je tamo doživio.

"Kad se vratio imao je noćne more i ponekad bi se budio usred noći obliven znojem te bi na neki način proživljavao traume i osjećao kao da je još uvijek tamo. Naglo bi se prisjećao svega tokom dana pa bi mu se raspoloženje iznenada promijenilo", priča Linda.

Linda i James prešli su na islam prije dvije godine.

"Nema smisla da mi kao društvo poričemo prisutnost svih tih ljudi koji se vraćaju, jer oni se vraćaju. Ignoriranje tog problema neće ga učiniti ništa boljim", smatra Linda.

Oko 300 džihadista se dosad vratilo u Veliku Britaniju, a MI5 tvrdi da oni predstavljaju najveću prijetnju britanskoj nacionalnoj sigurnosti. Tek ih je šest osuđeno za terorizam.

"Još uvijek moram biti oprezna što govorim i radim oko njega... Povremeno me bilo i strah u vlastitom domu. Moram mu biti prijatelj... Teško mu je dobiti sažaljenje i razumijevanje od bilo kog drugog", rekla je Linda.

"Sin mi je i blago autističan pa ga je to učinilo još ranjivijim. Bio je vrlo povodljiv te se upustio u situaciju vrlo brzo, bez da je doista promislio šta to radi", pojasnila je majka.

Kao tinejdžer, James je napustio školovanje u Camebridgeu kako bi postao džihadist u afganistanskom građanskom ratu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.