GLOBUS

Brod sa imigrantima u problemima kod libijske obale

Mnogi u potrazi za boljim životom nastradaju

Fena

13.2.2015

- Malteški teretni brod u petak je krenuo kako bi pomogao brodu s imigrantima sa stotinjak ljudi koji se našao u problemima kod libijske obale, a brod italijanske obalne straže pomogao je još dva broda, saopćila je italijanska obalna straža. 

Više od 300 afričkih imigranata već je poginulo u pokušaju da se domogne Italije iz sjeverne Afrike u ovoj sedmici, naglašavajući hronični problem s imigrantima na Mediteranu nakon ukidanja italijanske operacije potrage i spasavanja Mare Nostrum u oktobru prošle godine. 

Štab obalne straže u Rimu, koji je koordinirao obje današnje operacije, saopćio je da je primio poziv za pomoć sa satelitskog telefona i da je usmjerio malteški brod prema lokaciji prvog plovila, gumenog čamca. 

Drugi incident je prijavljen tridesetak nautičkih milja od libijske prijestonice Tripolija, a italijanska obalna straža već se zatekla na licu mjesta. 

Obalna straža saopćila je da je poboljšanje vremenskih uvjeta omogućilo većem broju brodova s imigrantima da se otisnu s obala Libije, gdje je urušavanje državnog poretka dalo punu slobodu krijumčarima ljudima. 

UN-ova agencija za izbjeglice, UNHCR, saopćio je da je najmanje 218.000 imigranata u brodovima prešlo Mediteran u prošloj godini, a izgubljeno je 3.500 života.  

Ovosedmične pogibije ponovo su skrenule pažnju na misiju EU koja je naslijedila Mare Nostrum. Za razliku od svog prethodnika, operacija Triton nema mandat za potragom i spašavanjem, i limitira svoje operacije kontrole granica na vode oko italijanske obale. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.