GLOBUS

MISTERIOZNI PUTIN Nastavljaju se špekulacije kako je ruski predsjednik nastradao

Već deset dana se ne pojavljuje u javnosti

(Dž. Č.)

15.3.2015

Misterija višednevnog odsustva ruskog predsjednika Vladimira Putina iz javnog života o kojoj špekuliše svjetska štampa sada je i produbljena nakon što su ruski državni mediji objavili, a potom povukli vijest da je on u zvaničnu posjetu primio predsjednika Kirgizije.

Putin se već deset dana ne pojavljuje u javnosti, a za to vrijeme u Moskvi rastu strah i neizvjesnost dok se sve više šire razne glasine u kojima se nagađa šta se to krije ize Putinovog nepojavljivanja u javnosti, prenosi britanski “Telegraf”. Kremlj je više puta odbacio nagađanja da je ruski predsjednik bolestan ili preminuo, da je žrtva puča ili da se, pak, nalazi u Švicarskoj pored svoje djevojke koja se porađa.

Putin bi, kako je najavljeno, u javnosti trebalo da se pojavi sutra, za kada je zakazan njegov sastanak u Sankt-Peterburgu sa predsjednikom Kirgizije. Oko tog susreta se, međutim, stvorila zabuna u petak uvečer kada su voditelji na državnoj televiziji “Rosija 24″, očigledno čitajući iz netačno napisanog teksta, opisali taj sastanak u prošlom vremenu.

U međuvremenu, švicarski mediji su prenijeli da je Alina Kabajeva, gimnastičarka koja je prešla u političare i navodno je Putinova devojka, odletjela u Lugano u Švicarsku da bi na tamošnjoj privatnoj klinici “Ana di Sorengo” rodila djevojčicu. Švicarski mediji, međutim, iznose različite navode o tome kada se bivša ruska gimnastičarska porodila.

Tabloid “Bilk” piše da je Putin bio uz svoju 32. godišnju djevojku kada se ona porađala, što bi moglo da objasni njegovo odsustvo iz javnog života, dok drugi lokalni mediji navode da je on rezervisao dvije sobe na prestižnoj klinici - jednu za Alinu, drugu za njene tjelohranitelje, a da je i sam sa prijateljima odsjeo nedaleko od bolnice.

Međutim, švicarski list na italijanskom jeziku “Korijere del Tićino” ističe da se Kabajeva porodila prije dvije sedmice te da taj događaj ne objašnjava Putinovo nepojavljivanje na zvaničnim događajima prošle nedelje. Mediji navode i da je Putin izabrao kliniku u Luganu po poreporuci svog prijatelja, bivšeg italijanskog premijera Silvija Berluskonija, čija se kćerka Barbara tamo porodila 2009. godine, a neki ukazuju i da je Putin prijatelj sa ruskim ginekologom koji radi na toj klinici. S druge strane, Putinov portparol je rekao za rusko izdanje magazina “Forbs” da “informacije u vezi sa rođenjem bebe čiji je otac Vladimir Putin ne odgovaraju realnosti”.

Putin nije viđen u javnosti otkako se sastao sa italijanskim premijerom Mateom Rencijem 5. marta, podsjeća britanski “Telegraf”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.