GLOBUS

Grčka vlada razmišlja o prodaju udjela u lukama Pirej i Solun

Postizanje dogovora sa kreditorima

Fena

30.4.2015

Grčka vlada razmišlja o prodaji udjela u dvije svoje najveće luke kao ustupak da se postigne dogovor s kreditorima i tako "otključa" finansijske međunarodne fondove, rekao je danas grčki vladin zvaničnik.

- Pregovarački tim želi dogovor s kreditorima i mi smo spremni da prodamo 51 posto vlasništva luka Pirej i Solun. Ovo nije odlučeno, ali da bi postigli dogovor (s kreditorima), možda to uradimo - rekao je neimenovani vladin zvaničnik novinarima.

Ranije ovog mjeseca, grčki ministar ekonomije Jorgos Statakis rekao je da vlada ne planira da proda većinski paket akcije odnosno 67 posto vlasništva luke Pirej, već će tražiti investitore za zajedničko ulaganje s tim da Grčka zadrži značajan udio vlasništva.

Izbacivanje s tržišta i brzo ponestajanje gotovine za isplate plata, servisiranje kredita i otplate hartija od vrijednosti prije roka dospjeća, ostavilo je Atini samo nekoliko dana za postizanje dogovora o tako potrebnim finanskim sredstvima za reforme.

Nova ljevičarska vlada grčkog premijera Aleksisa Ciprasa nastojala da poništi bitne dijelove programa za spasavanje grčke privrede, nazvavši "kriminalom" prodaju strateških grčkih nacionalnih dobara.

Međutim, navodi agencija Reuters, velika potreba za finansijskim sredstvima od svojih partnera iz eurozone i od Međunarodnog monetarnog fonda zahtijevaju političke ustupke Atine i "omekšani" stav Grčke vlade, prije nego što se kreditori saglase i puste preostala sredstva za spasavanje Grčke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.