GLOBUS

NAJKRVAVIJI GRAĐANSKI RAT Civile tjeraju da piju krv, jedu ljudsko meso i žive ih spaljuju

Prema izvještaju Afričke Unije

(N. K.)

29.10.2015

Afrička Unija objavila je u srijedu izvještaj o raširenim i sistemskim zlostavljanjima zbog etničke pripadnosti, a detalji izvještaja su zgrozili svjetsku javnost, piše Telegraph. 

Južni Sudan je mlada država koja je nastala odcjepljenjem od Sudana 2011. godine nakon građanskog rata koji je trajao više od 20 godina. U novostvorenoj državi vode sukobi od decembra 2013. kada je počela borba za vlast između predsjednika Salve Kiira, koji pripada etničkoj skupini Dinka i njegovog bivšeg zamjenika Rieka Machara, koji je Nuer i koji ga je pokušao svrgnuti s vlasti.

Iz Južnog Sudana u Sudan do sada je prebjeglo blizu 200.000 izbjeglica, a oni svjedoče o strašnim stvarima koje se događaju. 

Usprkos nebrojenim zločinima među kojima su ubistva, silovanja, seksualno nasilje, mučenja i druga nečovječna djela iste težine, u izvještaju se navodi kako ipak nisu pronađeni dokazi genocida.

Ipak, detaljno je opisano kako se ranjeni i bolesni napadaju u bolnicama, cijeli gradovi su opljačkani i spaljeni, djeca mlađa od 15 godina moraju u rat, a žene se otimaju iz crkava, siluju pa i žive spaljuju o čemu su izvještaji nedavno objavili i Ujedinjeni narodi.

"Vojnici sakate tijela, spaljuju ljude, vade krvi onih koji su tek ubijeni i prisiljavaju druge etničke skupine da piju ili čak da jedu njihovo meso. Ovakvo je nasilje zabilježeno najviše prema civilima, ljudima koji ne nose oružje i ne bore se", stoji u izvještaju Afričke Unije, prenosi Dnevnik.hr.

U najkrvavijem ratu današnjice 2,2 milijuna ljudi prognano je iz svojih domova a ubijeno ih je na desetke hiljada.
 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.