GLOBUS

ERDOGAN Oslobađanje novinara je korak protiv države, zatvoriću Ustavni sud!

Dovedeno u pitanje sopstveno postojanje

(J.K.)

12.3.2016

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan kazao je da presuda Ustavnog suda o oslobađanju iz pritvora dvojice novinskih urednika predstavlja korak protiv države.

On je upozorio Ustavni sud da bi ponavljanjem sličnih odluka mogao da dovede u pitanje sopstveno postojanje, prenosi Reuters.

Ustavni sud je prošlog mjeseca donio odluku da je pritvaranje Kana Dindara i Erdema Gila, glavnog urednika i šefa redakcije u Ankari turskog opozicionog lista "Džumhurijet" bilo "nezakonito" i da je narušilo individualnu slobodu i bezbjednost. 

Reuters podsjeća da su njih dvojica uhapšena prošlog novembra pod optužbom da su svjesno pomagali naoružanu terorističku organizaciju i objavljivali materijal kojim je narušena državna bezbjednost, a da su kasnije oslobodjeni. 

"Ova institucija uključivanjem njenog predsjednika i nekih članova, nije se uzdržala od donošenja odluke koja je usmjerena protiv države i naroda, vezane za konkretni primjer jednog od najvećih napada na Tursku u posljednje vrijeme. Nadam se da Ustavni sud neće ponovo pokušati nešto slično, čime će otvoriti debatu o sopstvenom postojanju i legitimnosti", rekao je Erdogan na mitingu u u gradu Burdur na jugozapadu Turske koji je prenošen uživo na televiziji. 

"Džumhurijet" je u maju prošle godine objavio fotografije, video snimke i članak koji je pokazao kako su turski obaveštajni zvaničnici 2014. kamionima prebacivali oružje u Siriju, podsjeća Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.