GLOBUS

UNIŠTENI SNOVI Majka ubila i zapalila svoju kćer jer je sama izabrala muža za sebe

Stravičan slučaj u Pakistanu

(Al. Ti.)

6.7.2016

Pakistan je nedavno potresao grozan zločin. Jedna majka prvo je gušila kćer do nesvjestice, a zatim ju je polila kerozinom i još uvijek živu zapalila. Nakon jezivog čina popela se na krov vlastite kuće i iz petnih žila povikala:

- Ubila sam svoju kćer! Spasila sam svoju čast! Više mi nikada neće nanijeti sramotu!

"Čast" o kojoj je ta majka, Parveen Rafiq iz Lahorea, pričala, bila je "povrijeđena" time što je njena najmlađa kćerka Zeenat (18) izabrala muža kojeg je sama htjela, a ne onog kojeg joj je namijenila njena porodica u dogovorenom braku. U očima majke, porodice i komšija to je bio neoprostiv čin zbog kojeg je Zeenat zaslužila umrijeti u najgorim mukama.

Ona nažalost nije jedina. Prema službenim podacima koje Pakistan objavljuje, a koji vjerovatno nisu ni blizu stvarnim brojkama, samo je lani 1096 žena ubijeno zbog "časti". Godinu ranije zabilježeno je 1005 (od čega 88 djece) takvih ubistava, a 2013. bilo ih je 869. Razlog porastu ovih zločina leži u sukobu modernog i nazadnog svijeta u Pakistanu, piše novinarka Kathy Gannon za AP u velikoj priči koju ovdje prenosimo.

Žene u sve većem broju idu u školu, osamostaljuju se i sve glasnije traže svoja osnovna ljudska prava, poput toga da imaju pravo izabrati i vlastitog partnera. Nasuprot njima je pak mizogina, šovinistička kultura ukorijenjena u zaostalom poimanju šerijatskog prava koje služi kao pokriće za manipuliranje ženama i zločine protiv onih koje se tome suprotstave.

Parveen Rafiq već je u dva navrata "otrpjela" stav dviju starijih kćeri koje su se udale za muškarce po svojem izboru, pričale su komšije. Stoga je najmlađa Zeenat bila njena zadnja prilika da spasi svoju "čast" i da kćer uda za muškarca iz svoje kaste, Rajput, za koju se smatra da potječe od pradavnih kraljeva s indijskog potkontinenta.

No, Zeenat je izabrala drugačije. Još od ranih tinejdžerskih dana ona se družila s mladim mehaničarom Hassanom Khanom, koji je živio tek dvije ulice dalje od njene. Počeli su se igrati kad je njoj bilo 12, a njemu 14 i njihovo je druženje nekoliko godina kasnije preraslo u ljubav.

- Bilo smo zaljubljeni. Zeenat je obožavala muziku, poeziju i selfije. Što god da je radila uvijek se smiješila - otkrio je Khan novinarki Kathy Gannon. Osim toga, Zeenat je bila i duboko religiozna osoba: dobar dio Kur'ana znala je napamet. Štoviše, i drugu djecu je poučavala o sadržaju svete knjige islama.

Mladenačka ljubav nije impresionirala Zeenatinu majku. Parveen je znala za Khana i oštro se protivila vezi, što je rezultiralo u čestim batinama koje je njena najmlađa kćer morala istrpjeti. Kad im je konačno bilo dosta uzaludnog uvjeravanja i svađanja, u maju se mladi par vjenčao, a Zeenat se preselila u Khanov dom. Činilo se da su napokon pobijedili zlovolju njene majke te su mogli zajedno krenuti u novi život.

Nekoliko dana nakon vjenčanja na vrata njihova doma pokucala je Parveen, bila je u društvu brata, Zeenatina ujaka. Molili su Zeenat da se vrati majci makar na nekoliko dana kako bi organizirali "pravo vjenčanje" za nju i Khana te time komšijama pokazali kao je on zapravo bio i majčin izbor. U skladu s tradicijom, Khanovi su roditelji vodili "pregovore" i prihvatili prijedlog koji je iznijela Parveen. Zeenat je nakratko opet otišla u svoju rodnu kuću.

Prvih dana sve je bilo u redu i činilo se da je Parveen prihvatila izbor svoje kćeri. No, četvrtog dana njeno raspoloženje se promijenilo, a Zeenat je u panici nazvala Khana i kazala mu da je u strahu:

- Rekao sam joj da se ne boji. Još samo dva dana i bit će ponovo sa mnom - prisjeća se Khan.

Sljedeće jutro Zeenat je bila mrtva...

Svoju je ženu, s kojom je bio u braku tek dvije sedmice, Khan posljednji put vidio u mrtvačnici:

- Kroz glavu mi je prošlo stotinu misli. Htio sam se ubiti. Nakon toga sam želio pobiti njenu porodicu. Na kraju sam odlučio voditi bitku pravnim putem. Ne namjeravam stati dok oni ne budu kažnjeni!

Bešćutna majka i jedan od njenih sinova trenutno se nalaze u pritvoru, a konačnu kaznu mogli bi dobiti na temelju anti-terorističkog zakona pod koji su domišljati policajci i tužioci uspjeli podvesti dio "ubistava iz časti". No, s takvim ishodom ne slažu se svi. Komšije nesretne Zeenat smatraju da je njena majka imala puno pravo ubiti svoju kćer:

- Kćeri moraju čuvati čast svoje porodice. Bolje je ne imati djece nego da ti ona nanose sramotu. Ovo je dobra lekcija drugim djevojkama - kazala je je jedna od komšinica koje je također dodala da je za sve kriva škola i da će svoju kćer ispisati, zabraniti joj da pohađa nastavu.

S druge strane, očajni Khan u svojem domu i dalje stišće uspomenu, ubrus na kojem mu je Zeenat napisala pjesmu:

Volim te. Ljubim te.

Volim te. Nedostaješ mi.

Izgovaram tvoje ime svakim dahom,

gledam te u svakom snu,

želim biti kraj tebe stalno.

Svoj intervju s novinarkom zaključio je riječima:

- Želim da je objese (Zeenatinu majku). To je jedini način da ovo stane.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.