GLOBUS

PUČ U TURSKOJ ŠTETI SAD Izgubili vazdušni prostor i bazu

Analiza uglednog "Guardiana"

(A.Č.)

17.7.2016

Pokušaj vojnog puča izazvao je probleme i na globalnom nivou, pa su tako SAD izgubile ključni vazdušni prostor za napade na Islamsku državu, piše “Guardian”.

Kako se navodi, avioni SAD neko vrijeme neće moći koriste vojnu bazu Indžirlik iz koje su kretali na misije protiv terorista u Siriji i Iraku.

Nije poznato kada će baza ponovo moći da se koristi. Podsjećamo, više hiljada turskih vojnika uhapšeno je nakon pokušaja puča u noći između petka i subote koji je organizovao dio vojske.

Turski vazdušni prostor, uključujući i onaj iznad Indžirlik vojne baze, zatvoren je za vojne letjelice nakon što su lovci veoma nisko letjeli iznad Ankare tokom pokušaja puča. 

- Zvaničnici SAD sarađuju sa turskim zvaničnicima kako bi se vazdušne operacije što prije ponovo pokrenule - izjavio je portparol Pentagona Peter Cook. 

Prema njegovim riječima centralna komanda vazdušnih snaga SAD u međuvremenu prilagođava operacije protiv ISIL-a kako bi efekti svega bili što manji i napadi se nastavili koliko je to moguće. 

Kristopher Harmer, bivši pomorski oficir, a sada analitičar Instituta za studije rata, kaže da je gubitak Indžirlik baze veliki udarac. 

- Odlaganje od 48 do 72 sata ne bi trebalo da ima velike posljedice, ali ukoliko bude duže od 96 sati to će biti veliki udarac i bit će sve veći što duže to bude trajalo - navodi on.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.