GLOBUS

U Siriji je večeras pakao na zemlji: Počela je ofanziva svih ofanziva

Rusi i Sirijci krenuli u konačni obračun

Redakcija

15.11.2016

Sirijski avioni u utorak su prvi put nakon mjesec dana bombardirali istočni pobunjenički dio Alepa, objavio je Sirijski opervatorij za ljudska prava (SOHR), a ruska vojska pokrenula je veliku ofanzivu protiv ekstremista u pokrajinama Idlib i Homs.

- Režimske snage izvele su zračne napade i bombardirale nekoliko stambenih četvrti istočnog Alepa, prvi puta nakon 18. oktobra, rekao je direktor SOHR-a Rami Abdel Rahmane.

Rusko i sirijsko zrakoplovstvo prekinulo je napade 18. oktobra, tri dana prije primirja koje je, po tvrdnjama Moskve i Damaska trebalo omogućiti izlazak pobunjenika iz istočnog Alepa.

Oko 300.000 ljudi živi pod vladinom opsadom u istočnom Alepu. Izvještaji govore da im nedostaju hrana, voda, struja i lijekovi.

- Ruske vojne snage pojačavaju svoje napade na protivnike režima u Siriji, potvrdio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu nakon uobičajenog brifinga kod Vladimira Putina. Rekao je da je u utorak krenula velika operacija intenzivnog gađanja položaja ISIS-a i al-Nusre.

Šojgu je potvrdio da je velika novost i korištenje moćnog obalnog raketnog sustava Bastion. Ovi kompleksi su u stanju uništiti pomorske ciljeve na udaljenosti od 350 kilometara.
 
- Raketni sistem pokriva gotovo cijelu sirijsku obalu. Naše baze u Siriji, ali i naše pomorske snage sada su sigurne.

Velika novost u napadima predstavlja i činjenica da je prvi put iskorišten i nosač aviona 'Admiral Kuznjecov'.

- Avioni s 'Admirala Kuznjecova' provode napade na ISIS, a s broda 'Admiral Grigorovič' lansiramo krstareće projektile koji su upereni protiv niz terorističkih uporišta širom zemlje - rekao je Šojgu.

Obnova napada na najveći sirijski grad podudara se s pokretanjem velike ruske zračne ofanzive na ekstremističke skupine u sjeverozapadnoj pokrajini Idlib i zapadnoj Homs, piše Jutarnji list.

U Alepu su stanovnici u ponedjeljak dobili SMS poruku, najvjerovatnije od vlasti Bašara al-Asada, u kojoj je zlokobno pisalo: 'Bježite ili umrite'.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.