GLOBUS

Najtraženiji čovjek na planeti: Vođa Islamske države je misterija na koju još uvijek niko nema odogovor

Abu Bakr al-Baghdadi

Redakcija

25.12.2016

Američki State Department je u okviru svog programa 'Nagrade za pravdu' donio odluku da značajno poveća novčanu nagradu koja će biti isplaćena ljudima koji pomognu u hvatanju ili likvidiranju Abu Bakr al-Baghdadija, samozvanog kalifa Islamske države. 

Američka država sada za njega nudi čak 25 miliona dolara. Ovo predstavlja skoro tri puta veću nagradu u odnosu na onu koja je ponuđena u oktobru 2011, kada je Abu Bakr al-Baghdadi prvi put stavljen na ovu listu i kada je njegova glava 'vrijedila' svega 10 miliona dolara. 

Ovim činom, američki State Department je Baghdadija stavio na samo čelo najtraženijih individua na cijeloj planeti, a jedino još emir al-Kaide, Ayman al-Zawahiri, ima istovjetnu nagradu za pomoć pri njegovom pronalaženju i zarobljavanju.

Ovaj potez američke države ima više simboličan nego stvaran značaj, jer je već nekoliko godina i više nego očigledno da je upravo Abu Bakr al-Baghdadi, a ne vođa al-Kaide Zawahiri, glavna meta svih američkih nastojanja da se 'obezglavi' globalna teroristička mreža. Ipak, ma koliko simboličan, ovaj čin jasno ukazuje na promjenu u balansu snaga među terorističkim organizacijama.

Međutim, ono što je zaista veoma čudno, jeste da u ovom trenutku niko ne zna gdje je Abu Bakr al-Baghdadi, niti da li je uopšte živ.

Gotovo svi svjetski mediji prenijeli su prije par mjeseci informaciju kako je al-Baghdadi ubijen, ali to nije istina.

Vjerovalo se da je al-Baghdadi u Mosulu, ali to je kasnije demantovano.

Osim toga, za lidera Islamske države vežu se mnoge druge misterije. Naprimjer, ko je zapravo on? 

Niko nije siguran ni gdje i kad je rođen, a smatra se da mu je pravo ime Ibrahim Awad Ibrahim al-Badri, ali to nikada nije potvrđeno.

Vjeruje se kako je al-Baghdadi prije formiranja ISIS-a bio "sramežljivi student islamskih nauka", ali je potpuno nejasno kako je jedna takva osoba mogla zasjesti na čelo najbrutalnije terorističke organizacije na svijetu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.