GLOBUS

Britanska policija razotkriva tim koji stoji iza napada u Manchesteru: 11 osoba u pritvoru

Avaz.ba

27.5.2017

Britanska policija brzo napreduje u istrazi o samoubilačkom napadu u Manchesteru u kojem su poginule 22 osobe uz razotkrivanje "dobrog dijela" džihadističke mreže koja stoji iza napada. 

Do novog hapšenja došlo u petak navečer te je sad 11 pritvorenih u okviru istrage o samoubilačkom napadu počinjenom u ponedjeljak navečer na izlasku s koncerta američke pjevačice Ariane Grande za koji je odgovornost preuzela džihadistička skupina Islamska država.

- Policija je učinila "ogroman" napredak u istrazi te nastavlja istraživati "važne" tragove - rekao je Mark Rowley, britanski protuteroristički dužnosnik najavljujući da su "vjerovatna" i druga hapšenja.

U području Rusholmea, južno od Manchestera, uhapšen je 44-godišnji muškarac.

U napadu, koji je izveo mladi Britanac libijskog porijekla Salman Abedi, poginule su 22 osobe, među kojima djeca, a 116 ih je povrijeđeno, od kojih je 66 još u bolnici, a 23 u teškom stanju, po najnovijim podacima.

Istraga je otkrila da je Abedi (22), rođen u Manchesteru od roditelja Libijaca, koji s pobjegli od režima Moamara Gadafija, odrastao u džihadističkom porodičnom okruženju.

Bomba koju je upotrijebio bila je moćna naprava kućne izrade opremljena sofisticiranim detonatorom koju ovaj terorista vjerojatno nije sam složio, smatraju stručnjaci.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.