GLOBUS

Ekatarina ubila muža otrovom koji je koristio KGB: Hladnokrvno je bankaru poslužila posljednju večeru

28.7.2017

Ekatarina Puzikova (28) iz ruskog regiona Samara, proglašena je krivom za smrt svog muža i presuda je došla pet godina poslije zločina. Ubistvo je počinila jer je bila ljubomorna što je našao ljubavnicu. 

Ona je optužena da je koristila smrtonosni talijum, tešku hemikaliju koja može biti radioaktivna, a koja je korištena tokom Hladnog rata, jer ju je teško otkriti.

Dmitrij je smrtonosnu dozu dobio 2012. godine u svom obroku, nakon što se žalio da nema dovoljno krompira na stolu.

Nakon toga mu je žena donijela pire krompir, a on ju je prekorio da je hrana gorka.

Ekatarinin pokojni muž je imao ljubavnicu Olgu M. koja je na suđenju izjavila da ga je upoznala 2008. godine, a da su vezu započeli godinu kasnije.

- Dmitrija sam upoznala 2008. kada je dobio posao u našoj banci. Radili smo u istoj kancelariji, a postali smo ljubavnici 2009. godine. U januaru 2011. mi je rekao da će se oženiti. Ubrzo nakon vjenčanja smo nastavili da se viđamo, jednom ili dva puta mjesečno.

Tužioci insistiraju da je Ekatarina postala ljubomorna zbog izdaje i da je zbog toga ubila muža.

Ovaj slučaj je već postao ozloglašen u Rusiji. Odbrana tvrdi da žena nije nikako mogla da nabavi taj otrov, prenosi Daily Mail.

Postojale su i tvrdnje da je muž bio uključen u pranje novca za narko bandu i da je imao rivale u banci gde je bio zamjenik šefa. Mnogo je osoba navodno imalo motiv da ga ubije.

Na prvom suđenju udovica je osuđena na sedam godina zatvora, što je i potrvđeno u najnovijoj presudi.

Njen advokat je ismijavao ideju da je talijum razlog zašto je krompir bio gorak. Istakao je da je nauka dokazala da talijum nema boju, ukus i miris. On je istakao da će se žaliti na presudu jer je strašno da neka osoba bude pogrešno osuđena.

Odbrana je optužila policiju da nisu istražili druge motive za ubistvo bankara, ističući da je udovici ovaj zločin neko smjestio jer ona nije imala koristi od ubistva muža.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.