GLOBUS

Evropu tresu krize dok političari odlaze na odmore

Avaz.ba

3.8.2017

Zvaničnici Evropske unije odlaze na odmor, ali političke krize, konflikti i finansijski požari mogli bi da im skrate uživanje .

Avgust bi trebalo da bude ljetni mjesec, ali političke krize, konflikti, finansijski problemi i požari širom Evrope prijete da skrate odmore političara.

VELIKA BRITANIJA 

Parlamentarna većina Therese May mogla bi da se rastopi ako je napuste sjevernoirski unionisti. Pad vlade mogao bi da promijeni putanju Brexita, najvećeg i trenutno najkompleksnijeg političkog pitanja. Theresu May mogli bi da sruše ojačani laburisti, ali i nezadovoljnih 48 poslanika iz redova njene Konzervativne stranke.

Evropski zvaničnici žele stabilnu vladu u Londonu kako bi imali s kim da pregovaraju o prvom napuštanju ove međunarodne zajednice.

POLJSKA

Evropska komisija već je izrazila nezadovoljstvo zbog planova vlade Poljske o reformi pravosuđa koja će da ugrozi nezavisnost poljskog sudstva. Zvaničnici EU više ne vjeruju vlasti u Varšavi i promjene zakona suprotno pravilima zajednice su linija preko koje ne žele da pređu. U slučaju novih zakona već su najavljeni masovni protesti, ali i prekomjerna upotreba sile, pa bi moglo doći do pravog uličnog rata.

Iz Evropske komisije kažu da je moguće oduzimanje prava glasa unutar EU, što je najstrožija kazna koju EU može da propiše nekoj članici.  

UKRAJINA

Rat u Ukrajini nosi sve više žrtava, a Zapad optužuje Rusiju da je odgovorna. EU je zbog Ukrajine već u sukobu s Rusijom, a Bijela kuća ozbiljno razmišlja o prodaji oružja Ukrajini. To bi moglo da znači novu eskalaciju sukoba.

Ukrajinski predsjednik Petro Poroshenko nema kome da se obrati za pomoć, osim čelnicima EU, a oni su već pokazali da nemaju rješenje.

KATALONIJA

Vladajuća koalicija u španskoj pokrajini Kataloniji raspisala je referendum i najavila proglašenje nezavisnosti. Jedna od prijetnji Madrida je hapšenje katalonskih političara, što bi bilo opasno na kontinentu koji se ponosi poštovanjem ljudskih prava. Ni Katalonci, ni Madrid ne žele da odstupe, pa su moguće demonstracije i izlazak vojske na ulice.

Brisel ne komentira Kataloniju, ali pažljivo prati situaciju jer podjele i secesionizam mogu da se rašire po čitavoj Evropi.

ITALIJA

Već treću godinu zaredom Evropa očekuje priliv stotina hiljada migranata. Brodovi i dalje pristižu, naročito u Italiju. Migranti su najosjetljivije političko pitanje u EU i imaju potencijal da odrede smijer izbora u Njemačkoj i Austriji. Teroristički napad u koji bi bili uključeni migranti ili novo masovno utapanje mogli bi da doliju ulje na vatru na zaoštrene debate.

EU pokušava da se drži principa bolje spriječiti nego liječiti, pa je obećala Italiji 100 miliona eura za rješavanje problema.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.