GLOBUS

Podrška Belgije i Luksemburga kampanji Makrona protiv "socijalnog dampinga"

Fena

30.8.2017

Belgijski premijer Šarl Mišel (Charles Michel) i luksemburški Ksavier Betel (Xavier Bettel) pružili su u utorak u Luxembourgu podršku francuskom predsjedniku Emanuelu Makronu (Emmanuelu Macronu) u njegovoj kampanji protiv "socijalnog dampinga" u Evropskoj uniji i za "višebrzinsku" Evropu.

Podupirem i pozdravljam prijedloge francuskog predsjednika za pooštravanje direktive o izaslanim radnicima - rekao je Betel na pres-konferenciji trojice čelnika - prenosi Hina. 

Evropska direktiva omogućuje preduzećima da šalju radnike u druge države članice na određeni rok. Zapadnoevropske zemlje boje se da to dovodi do dampinga radne snage jer poslodavci imaju obavezu platiti stranim radnicima samo minimalnu platu propisanu u zemlji domaćinu, a socijalno osiguranje plaćaju u domovini.

Prethodne sedmice je francuski predsjednik dobio od Rumunije blagu podršku za strožu regulaciju rada jeftine radne snage iz istočnoevropskih zemalja, ali ipak dovoljnu za ocjenu da će do kraja godine imati sporazum. 

Makron je boravio u Austriji, Rumuniji i Bugarskoj kako bi osigurao podršku za jačanje evropskih standarda u radu izaslanih radnika čime bi se smanjio izvoz jeftine radne snage iz istočne u zapadnu Evropu.

Podršku je dobio i od Slovačke i Češke Republike i to je njegova simbolična pobjeda nakon nastojanja euroskeptičnih vlada Poljske i Mađarske da blokiraju reformu evropske radne direktive.

Makron želi izmijeniti propise za rad "izaslanih radnika" jer smatra da postojeći sistem stvara nepoštenu konkurenciju u zapadnim zemljama kao što su Francuska i Njemačka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.