GLOBUS

Palestina: Kraj deceniji dugih podjela

Fena

18.9.2017

Savjetnik palestinskog predsjednika za međunarodna pitanja Nabil Šat (Shaath) rekao je danas da je Egipat odigrao ključnu ulogu u uvjeravanju Hamasa da raspusti administrativni komitet za Gazu i pokaže spremnost za pomirenje. 

On je rekao da su regionalne i međunarodne okolnosti dovele do toga da Hamas shvati da nema alternative nego da se ujedini sa Palestinskom upravom i omogući Palestincima izalazak iz decenije dugih podjela, javlja agencija WAFA.

Šat je rekao da uprkos mnogim neuspjelim dogovorima između Fataha i Hamasa vjeruje i optimist je u pogledu provođenja ujedinjenja, ponajviše jer će Egipat nadgledati pregovore o pomirenju. Dodao je kako očekuje da će premijer Rami Hamdallah putovati u Gazu u narednih nekoliko dana i da će biti dočekan sa poštovanjem i punom saradnjom od Hamasa koji upravlja Gazom od 2007. godine. 

Kad Hamdallah i njegova vlada preuzmu upravljanje institucijama u Gazi, sljedeći korak će biti sastanak Fataha i Hamasa sa ostalim političkim faktorima za nastavak istinskog ujedinjenja i rješavanja nagomilanih problema. 

Za to će trebati vremena, kako je rekao, ali će vlada premijera Hamdallaha upravljati Gazom i raditi na tome da se premosti administrativni procjep između dvije palestinske teritorije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.