GLOBUS

Kačinski: Makron je više "selebriti" nego odgovoran političar

R. B.

4.10.2017

Lider vladajuće poljske konzervativne stranke Jaroslav Kačinski (Jaroslaw Kaczynski) rekao je da vjeruje da je francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) više "selebriti" nego "odgovoran političar"

"Nažalost, danas se predsjednički izbori često pretvaraju u vrstu plebiscita koji ne bira odgovornog, nego slavnog političara - rekao je Kačinski za nacionalističke novine "Gazeta Poland". 

Kačinski, lider stranke "Pravo i pravda", tako je iskoristio priliku da se suprostavi uvođenju predsjedničkog sistema u Poljskoj, koji zagovara aktuelni predsjednik Poljske Andržej Duda (Andrzej Duda), prenosi AFP.

- Primjer Francuske na upečatljiv način pokazuje koliko loša situacija može proisteći iz toga - dodao je Kačinski, bez obrazlaganja.

Varšava i Pariz su u konfliktu od 2016. godine, kada je vlada PiSS otkazala ugovor vrijedan više milijardi eura za 50 vojnih helikoptera od francuskog aeronautičkog giganta Airbus.

Makron je u augustu rekao da je Poljska - zemlja koja je odlučila da ide protiv evropskih interesa u mnogim područjima i rizikuje da se u budućnosti nalazi na marginama EU-.

Poljski premijer Beata Šidlo (Szydlo) je u to vrijeme odgovorio nazvavši Makronove kritike "arogantnim", a onda u septembru poručio - stvarno me zabrinjava da francuski predsjednik trenutno podriva stubove Evropske unije i pokušava da uvede protekcionizam-.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.