GLOBUS

Tajfun Damrej odnio najmanje 106 života

Agencije

8.11.2017

Tajfun Damrej, najsmrtonosnija oluja ove godine u Vijetnamu, usmrtila je 106 osoba, a toj državi uoči samita zemalja Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC) prijete i poplave.

Od subote, kad je stigla 12. po redu velika ovogodišnja oluja, do srijede je poginulo 106 ljudi, 25 ih je nestalo, a 197 povrijeđeno, objavio je vijetnamski odbor za traganje i spašavanje.

Vlasti su objavile da su u toku veliki napori da se izbjegne poplava u gradu Danangu koji će biti domaćin američkom predsjedniku Donaldu Trampu (Trump), kineskom predsjedniku Si Đinpingu (Xi Jinping) i ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu koji će uz čelnike država jugoistočne Azije prisustvovati samitu APEC-a.

"Voda je puštena iz najmanje 49 rezervoara koji su opasno puni", objavila je komisija za sprječavanje katastrofa, a nivoi u svim velikim rezervoarima su pod stalnim nadzorom.

Prošle sedmice do ponedjeljka zabilježeno je do 1.700 milimetara kiše u jednoj meteorološkoj stanici.

Očekuje se da će se kiša nastaviti da pada i danas, a da će sutra oslabiti, prenosi agencija Hina.

Susret APEC-a počeo je u ponedjeljak, a Tramp, Đinping i Putin će se pridružiti regionalnim vođama na glavnim događanjima u petak i subotu

 Kiša nije omela raspored susreta, a supruge čelnika možda neće moći da odu na izlet u UNESCO-ov zaštićen grad Hoi An koji je planiran za subotu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.