GLOBUS

Ledeno u Americi: Vrela voda se ledi u padu, Nijagarini vodopadi okovani ledom

Avaz.ba

31.12.2017

Širom SAD, osim jugozapadnih država, ova novogodišnja noć bit će hladnija nego obično, javlja CNN i navodi primere zbog kojih će mnogi Amerikanci umjesto uživanja u proslavi na otvorenom morati da potraže sklonište od arktičke hladnoće.

Navodi se da u saveznoj državi Masačusets pronalaze mrtve ajkule na obali zaliva Kejp kod, a organizacija koja se bavi očuvanjem populacije atlantske bijele ajkule saopćila je da su dvije uginule ajkule repke nađene u srijedu nakon što su „vjerovatno tu zalutale zbog šoka izazvanog hladnoćom“. 

Nijagarini vodopadi okovani ledom

U mjestu Internešenel Fols u Minesoti, koje u SAD zovu „Nacionalnim zamrzivačem“ u srijedu ujutru bilo je oko minus 38 stepeni Celzijusa, dok je sljedećeg dana u Votertaunu u saveznoj državi Njujork zabilježeno minus 35,5 stepeni Celzijusa, a prethodni ledeni rekord tu je bio čak pet stepeni manje.

Također, čuveni Nijagarini vodopadi zaledili su se usljed izuzetno niskih temperatura na sjeveroistoku zemlje.

I vrela voda se ledi u Kanadi 

Nije ledeno samo u SAD, što je dokazala jedna od korisnica Twittera u Kanadi postavivši na ovoj društvenoj mreži sliku prozorskog stakla koje je puklo od hladnoće, uz komentar da se, kada se to desilo, „čulo kao pucanj iz pištolja“.

CNN prenosi da je na Twitteru objavljen i video-snimak momka iz kanadskog grada Vinipega koji napolju baca vodu iz šolje koja se ledi u zraku. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.