GLOBUS

Ujedinjene nacije pozvale Saudijsku Arabiju da okonča represiju

Agencije

2.1.2018

Stručnjaci UN pozvali su danas Saudijsku Arabiju da okonča represiju i oslobodi desetine osoba koje su pritvorene od septembra zato što su mirno izražavale svoja građanska i politička prava.

Više od 60 istaknutih klerika, pisaca, novinara, akademika i aktivista pritvoreno je u talasu hapšenja od septembra, navodi se u zajedničkom saopćenju pet nezavisnih stručnjaka UN.

Obračun saudijskih vlasti s neistomišljenicima već su osudili "Amnesty International" i "Human Rights Watch", ali je snažna kritika UN na račun Rijada dosad bila rijetka.

Reuters podsjeća da Saudijska Arabija tvrdi da nema političke zatvorenike, ali njeni viši zvaničnici izjavljuju da je kontrola aktivista neophodna radi društvene stabilnosti.

"Svjedoci smo progona boraca za ljudska prava jer mirno izražavaju svoja prava na slobodu izražavanja, okupljanja, udruživanja i uvjerenja, i svjedoci smo odmazde za njihov rad", navodi se u saopćenju stručnjaka.

Oni su, također, ukazali na "zabrinjavajući model raširenih i sistematskih arbitrarnih hapšenja i pritvaranja" primjenom zakona koji se odnose na borbu protiv terorizma i državnu sigurnost.

Istaknuti imam, kojeg stručnjaci UN opisuju kao reformistu, i još jedna utjecajna vjerska figura koja je tražila veće poštovanje ljudskih prava u okviru šerijatskog prava, također su pritvoreni.

U saopćenju se kao pritvoreni pominju akademik i pisac Abdulah al-Maliki, preduzetnik Esam al-Zamel, kao i Abdulaziz al Šubaili i Isa bin Hamid al-Hamid, iz zabranjenog Udruženja za građanska i politička prava.

Stručnjaci UN u saopćenju ne pominju hapšenje u novembru nekih 200 prinčeva, ministara i biznismena, optuženih za korupciju, dodaje Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.