GLOBUS

Tilerson: Vojska SAD će ostati u Siriji, ISIL jednom nogom u grobu

Tilerson ( AFP)

Avaz.ba

18.1.2018

Državni sekretar SAD Reks Tilerson (Rex Tillerson) izjavio je da će američka vojska ostati u Siriji sve do potpunog uništenja tzv. Islamske države.

On je dodao da bi se suprotstavila iranskom utjecaju kao i da bi pomogla svrgavanju predsjednika Sirije Bašara el-Asada. 

Nacionalni interes

- Za naše nacionalne interese  ključno je da zadržimo diplomatsko i vojno prisustvo u Siriji - rekao je jučer Tilerson u predavanju o američkoj politici u sirijskom sukobu.

Prema njegovim riječima, primarni cilj vojne misije će i dalje biti sprečavanje "povratka Islamske države".  

- "Islamska država" je jednom nogom u grobu, a imajući u vidu američko vojno prisustvo u Siriji, uskoro će biti s obje - ocijenio je Tilerson. 

Državni sekretar pozvao  je da se "ne ponovi greška iz 2011.", kada je "prerani odlazak iz Iraka omogućio El-Kaidi da preživi" u toj zemlji i doprinese rađanju "Islamske države".

Također, naveo je Tilerson, američko povlačenje bi dalo Iranu "zlatnu priliku da ojača svoje pozicije u Siriji", gdje je Teheran već prisutan kao podrška Asadu.

- Moramo osigurati da rješenje sukoba ne dozvoli Iranu da se približi velikom cilju, kontroli regiona - izjavio je on.

Ugnjetavanje naroda

On je prvi put povezao američko vojno prisustvo u Siriji s potrebom da se doprinese Asadovom odlasku.  

- Potpuno povlačenje američkih vojnika u ovoj fazi bi pomoglo Asadu da nastavi da ugnjetava svoj narod. Stabilnoj, jedinstvenoj i nezavisnoj Siriji je potrebno, na kraju krajeva, da dobije post-asadovsko vodstvo - rekao je Tilerson i ocijenio da bi "odlazak" Asada, u okviru mirovnog procesa u Ženevi, "stvorio uvjeti za trajni mir"

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.