Oružje iz BiH koristi se u obračunima kriminalaca na ulicama Švedske: U autobusima prevoze i raketne bacače

Avaz.ba
23.01.2018 10:35

Rat kriminalnih bandi digao je Švedsku na noge. Dio opozicije traži da se i vojska uključi u rat protiv kriminalaca. Nešto što ni socijaldemokratski premijer Stefan Loven (Löfven) sasvim ne isključuje. 

– Nećemo odmah krenuti s vojskom protiv kriminalaca, već ćemo najprije pooštriti zakone i istražiti druge mogućnosti – kaže Loven. 

Prošle godine na švedskim ulicama se zapucalo 320 puta, a pritom su 43 osobe ubijene, najčešće na javnim mjestima. 

Ratuje se oružjem s Balkana. Švedska policija objavila je izvještaj prema kojem ta zemlja ima šezdeset nesigurnih područja, odnosno zona u kojima su kriminalci u ratu s državom i nastoje kontrolirati područja u kojima razvijaju svoju djelatnost. 

Najtiražnije skandinavske novine Aftonbladet objavile su jučer priču svog istraživačkog tima koji opisuje put oružja s Balkana za Švedsku, prenosi Večernji list. 

Švedski reporteri bili su na licu mjesta u Banjoj Luci i tamo im je policija Republike Srpske pokazala vreće oružja koje su bile na putu za Skandinaviju u količinama dovoljnim da ubiju na stotine ljudi, piše Aftonbladet. 

– Švedska je najveće tržište u Evropi za oružje s Balkana. Postoji dobro uhodana organizacija koja prima i prodaje oružje u Švedskoj – kazao je za te novine državni tužilac iz Banje Luke Goran Glamočanin. 

Bombe, puške, pištolji u autobusu

Klupko se počelo odmotavati 2014., kada je jedan transport oružja zaustavljen na hrvatsko-slovenskoj granici. Akcija je bila rezultat policijske saradnje Švedske, Slovenije, Hrvatske i BiH. 

U pravnom smislu, akcija se pretvorila u katastrofu. Samo je jedna osoba osuđena – na tri mjeseca zatvora. Nedavno je, pak, jedna osoba zaustavljena u autobusu na hrvatsko-slovenskoj granici, a bila je na putu za Malme. 

U torbama joj je pronađeno 36 ručnih bombi, tri automatske puške, sedam pištolja, stotine metaka, jedna nagazna mina. 

Uhapšena osoba je iz jednog sela u okolini Banje Luke. 

- Iako je krijumčario masu oružja, više izgleda kao magarac za utovar nego utjecajna ličnost u svijetu podzemlja - piše Aftonbladet. 

Reporteri su bili u njegovu siromašnom selu, gdje žive većinom Romi. Njegova braća tvrde da je njihov brat prevaren. 

– Prevarom su ga naveli da uzme torbe. On nije imao pojma što se u njima nalazi. Često putujemo za Švedsku i od poznanika kao uslugu uzimamo torbe koje šalju rođacima – kažu njegova braća. 

Spomenuti 29-godišnjak trebao je isporučiti oružje jednom tipu koji živi na različitim adresama u Geteborgu i Malmeu na jugu Švedske. 

Poznat je policiji i u više istraga nerazriješenih ubistava. U Banjoj Luci ga znaju, ali ljudi ne žele govoriti o njemu jer kažu da je opasan. 

Centrala za oružje iz Bosne na jugu je Švedske, u gradu Malme. Tamo oružje dospijeva iz Danske preko mosta Eresundsbro, koji spaja te dvije skandinavske zemlje. Oružje s Balkana potom se preprodaje za rat bandi u dva najveća švedska grada – Geteborgu i Štokholmu. 

Aftonbladet je objavio i intervju s “Lukom” koji prima oružje što se krijumčari preko Hrvatske. Oružje se skriva obično kod djevojaka ili prijatelja koji nisu na meti policije. Kako je Malme neka vrsta spremišta za oružje, tamo je ono i najjeftinije, kaže gangster koji iz Geteborga dolazi kupiti oružje. 

U hrvatskoj policiji negiraju problem, odnosno da se oružje iz Bosne i Hercegovine šverca preko Hrvatske za Švedsku. Tvrde da je hrvatska granica gotovo neprobojna, ponajviše zbog šengenske evaluacije i da bi stoga krijumčari sigurno bili otkriveni, poput 25-godišnjakinje koja je prije mjesec dana uhapšena na prijelazu Stara Gradiška s tri raketna i jednim ručnim bacačem, koje je kao putnica u autobusu imala u ličnom prtljagu.

Oglasi

NA VRH