GLOBUS

Njemačka: Dogovoreno 95 posto koalicijskog sporazuma

Fena

6.2.2018

Konzervativci njemačke kancelarke Angele Merkel i Socijaldemokrati (SPD) lijevog centra dogovorili su oko 95 posto koalicijskog sporazuma, saopćio je danas pregovarač SPD-a, dodajući, ipak, da to neće biti "remek-djelo".

Pregovarači iz oba bloka usaglasili su se sinoć da je potrebno još vremena za postizanje sporazuma o obnovi takozvane "velike koalicije" koja je vladala Njemačkom od 2013. i odlučili da nastave razgovore.

- Mislim da imamo između 90 i 95 posto sporazuma, ali i preostalih pet posto su bitni - izjavio je Karsten Šnajder (Carsten Schneider) iz pregovaračkog tima Socijaldemokrata.

Dodao je kako se nada da će sporazum biti postignut bez ulaska u cjelovečernje razgovore.

- To neće biti remek-djelo, ali će trajati naredne tri i po godine - dodao je.

SPD pokušava da dobije ustupke na poljima zdravstvene zaštite i zapošljavanja kako bi pridobila naklonost među više od 443.000 svojih članova, koji moraju dati zadnju riječ da li da se krene u koaliciju s konzervativcima.

Novine "Rheinische Post" javile su da Ustavni sud razmatra pritužbe u vezi s legitimitetom glasanja članova SPD-a. Nije bilo nikakvog trenutnog dostupnog komentara suda.

Jučer objavljena anketa zavoda "Insa" pokazala je rastući pritisak na čelnika SPD-a Martina Šulca (Schulz), dok je podrška stranci opala na 17 posto, znatno ispod izbornog rezultata od 20,5 posto osvojenih glasova, koji je bio najlošiji za SPD otkako je Njemačka postala savezna republika 1949. godine.

Neuspjeh Merkel da sastavi novu vladu više od četiri mjeseca nakon izbora pojačao je brige među investitorima i partnerskim zemljama u vrijeme kada se Evropa suočava s višestrukim izazovima - uključujući potrebu reformiranja eurozone i nastupajući britanski odlazak iz EU.

Njemačka bi se mogla suočiti s novim izborima ili manjinskom vladom bez presedana ukoliko članovi SPD-a odbace koalicijski sporazum.

U nagovještaju napretka, stranke su jučer zaključile svoje razgovore o Evropi.

Šulc je objavio na Twitteru da sporazum o Evropi uključuje "više ulaganja, investicijski budžet za eurozonu i kraj prinudne štednje!"

Šulc u svojoj poruci nije naveo još konkretnih detalja, niti bilo kakve planove za davanje većih ovlasti i odgovornosti Mehanizmu stabilnosti eurozone, kako je i navedeno u Nacrtu sporazuma, dogovorenom 12. januara, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.