GLOBUS

Njemačka: Šulc najavio ostavku sa mjesta predsjednika SPD

( Arhiv)

Agencije

7.2.2018

Martin Šulc (Schulz) saopćio je visokopozicioniranim članovima svoje Socijaldemokratske partije (SPD) da će podnijeti ostavku na mjesto predsjednika.

On je istakao i da će ga zamijeniti Andrea Nahles, šefica poslanika SPD u njemačkom parlamentu.

Šulc je rekao da je partija, koja je osvojila od rata najniže rezultate na septembarskim izborima, u nezgodnoj situaciji i da će moći da "oživi" uz novo lice na njenom čelu, prenijela je agencija Reuters.

Njemački mediji danas su javili da će Šulc podnijeti ostavku na mjesto lidera stranke da bi postao ministar vanjskih poslova u budućoj njemačkoj vladi na čelu s kancelarkom Angelom Merkel. 

Učesnici sastanka su saopćili da će do promjene na čelu stranke doći poslije glasanja članova SPD, kojih ima 464,000, o koalicionom sporazumu s konzervativcima na unutarstranačkom referendumu. 

Glasanje će biti održano, kako se očekuje, između 20. februara i 2. marta, a rezultati se očekuju 4. marta. 

Poslije četiri mjeseca političkog zastoja u Njemačkoj, danas je konačno postignut dogovor o koalicionom ugovoru između Merkelove Krišćanske demokratske unije (CDU) i Šulcove Socijaldemokratske partije (SPD). 

Stranke CDU, CSU i SPD su postigle dogovor o tome kako će izgledati koalicioni ugovor, čime je otvoren put ka formiranju treće uzastopne, a četvrte u historiji Njemačke tzv. velike koalicije. 

Izbori u Njemačkoj održani su 24. septembra prošle godine i na njima je CDU osvojila 32,9 posto glasova, što nije bilo dovoljno da samostalno formira vladu, pa se krenulo u koalicione dogovore.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.