GLOBUS

Ankara pozdravlja rezoluciju Vijeća sigurnosti

Arhiv

Srna

25.2.2018

Turska je podržala rezoluciju o prekidu vatre u Siriji koju je usvojilo Vijeće sigurnosti UN-a i nastavit će raditi u pravcu postizanja mira u ratom razrušenoj zemlji, saopćilo je danas tursko Ministarstvo vanjskih poslova. 

- Podržavamo rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a kao odgovor na pogoršanje humanitarne situacije širom Sirije, posebno u Istočnoj Guti, gdje je potreban hitan prekid vatre na period od najmanje 30 dana, kako bi se osigurala isporuka humanitarne pomoći i medicinska evakuacija - navodi se u saopćenju.

U saopćenju se ističe da će Ankara nastaviti ulagati napore u postizanje mira u Siriji i u borbi protiv terorističkih organizacija koje prijete sirijskom političkom i teritorijalnom integritetu.

Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo je jučer rezoluciju 2401 u kojoj se apeluje na sve strane da prekinu sukobe i da se povinuju dugoročnoj "humanitarnoj pauzi" na teritoriji Sirije, kako bi se osigurala nesmetana isporuka humanitarne pomoći, kao i medicinska evakuacija bolesnih i ranjenih.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.