GLOBUS

Milion eura za informacije koje će dovesti do ubice novinara

Blic.rs

27.2.2018

Premijer Slovačke Robert Fico ponovio je danas na pres-konferenciji, povodom ubistva novinara Jana Kucijaka i njegove djevojke Martine Kušnirove, da će za informacije koje dovedu do hapšenja dati milion eura.

Vlada Slovačke već je pripremila novac, koji se, neuobičajeno, mogao vidjeti na stolu pored premijera za vrijeme njegovog obraćanja.

- Zaštititi slobodu govora i sigurnost novinara naš je glavni prioritet. Želim da znam ko je ubica - rekao je on.

Fico je pozvao opoziciju da ne "zloupotrijebi ovo dvostruko ubistvo" za svoje političke ciljeve.

Na konferenciji je bio i ministar unutrašnjih poslova Robert Kalinjak, koji je kazao da će ministarstvo učiniti sve da stvori adekvatne uvjete za istragu.

Novinarima se obratio i šef policije Tibor Gašpar, koji je rekao da će biti analizirani svi kompjuteri, mobilni telefoni i elektronski uređaji koje je koristio Kucijak.

Naglasio je da je policija do sada saslušala oko 20 osoba u vezi s ovim slučajem.

Prema pisanju sajta "Novi čas", istražitelji će, kako bi razjasnili slučaj, sarađivati i s Europolom, Češkom i Italijom.

Kako prenosi sajt "Aktuality", za koji je radio Kucijak, jedan od slučajeva na kojima je on radio ticao se aktivnosti italijanske mafije "Ndrangeta" na istoku Slovačke.  Tu istragu nije završio, ali je kolegama dao imena ljudi za koje vjeruje da su povezani s mafijom.

On je sarađivao s italijanskim istraživačkim novinarima i napisao da su biznismeni iz Italije koji rade u Slovačkoj Antonin Vadala i Dijego Rodu povezani s "Ndrangetom". Vadala je u Italiji već bio osuđivan.

Kucijak je u poslovnu vezu s njima doveo savjetnicu premijera Mariju Troškovu i sekretara vijeća za sigurnost Vilijama Jasana.

Istraživački novinar koji živi i radi u Bratislavi Tom Nikolson je rekao da je razgovarao s Kucijakom prije sedmicu dana u vezi sa slučajem na kojem su obojica radili, a koji se tiče moguće umiješanosti italijanske mafije u zloupotrebu fondova Evropske unije u Slovačkoj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.