GLOBUS

Oteli avion sa 300 putnika za samo 30 sekundi!

Alo

28.2.2018

Dvoje Nijemaca, uz pomoć dva Palestinac,a otela su avion "Air Francea" sa gotovo 300 putnika, a za to im je bilo dovoljno samo 30 sekundi.

Avion su, naime, oteli prije 42 godine i naredili pilotu da ga umjesto u Pariz, spusti u središte Afrike - u Entenbe. Držali su taoce sedam dana, a onda je izraelska vojska provela jednu od najuspješnijih akcija spašavanja i time demonstrirala svoju moć.

Avion je tog 27. jula 1976. godine poletio iz Tel Aviva, i to sa 248 putnika, a krajnje odredište im je bio Pariz.

Napravio je pauzu u Atini, kako bi se dopunilo gorivo i ukrcalo još 48 putnika. Tada se s ostalim putnicima ukrcao i par mladih ljudi s njemačkim pasošima. Desetak minuta nakon polijetanja, njih dvoje i još dva Palestinca iz torbi su izvukli oružje koje, su uz pomoć bahreinskih radnika na aerodromu, uspjeli da unesu u avion.

Za samo pola minute uspjeli su da zauzmu pilotsku kabinu, putnike su satjerali u rep aviona i pilotu naredili da preusmjeri let - prvo u libijski Tripoli, a potom južnije, put središnje Afrike. Do kraja dana, avion je sletio na mali internacionalni aerodrom u Entebeu, ugandskom gradu na jezeru Viktorija.

Otmičari - Nijemci Vilfred Buze i Bridžit Kulman i Palestinci Fajez Abdul-Rahim i Jajel Naji el-Arjam - tek su u Entebeu objavili šta žele.

Oni su zatražili od izraelskih i njemačkih vlasti puštanje iz zatvora niz pripadnika palestinskog pokreta otpora i pripadnika njemačke ultraljevičarske organizacije Revolucionarne ćelije.

Odlučili su da avion preusmjere i spuste u Etenbe jer su imali svesrdnu podršku ugandskog diktatora Idi Amina. Putnike su smjestili u staru aerodromsku halu u Entebeu i zadali ultimatum.

Otpadnici evropske ljevice i  palestinske "mejnstrim" politike smislili su otmicu u Entebeu kao eks­polozivni, zvučni znak svog novog bratstva - bratstva u kojem su na udaru Izraelci.

Ali, ako je bila zamišljena kao demonstracija nove snage, akcija u Entebeu postala je čistokrvni fijasko. Nakon nekoliko dana pregovora, Izrael nije popustio ni za trunku. Sedmog dana Izraelci su na aerodrom sletjeli s Herkulesom u kojem su bila tri tima specijalaca.

Za samo 90 minuta osvojili su aerodrom, pobili sve otmičare i 45 ugandskih vojnika i uspješno evakuirali sve taoce, osim četvero.

U akciji je poginuo samo jedan izraelski vojnik, i to stariji brat Benjamina Netanjahua, Joni, a mnogi govore da je Netanjahuov politički uspon uveliko poduprt činjenicom da je bio mlađi brat nacionalnog heroja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.