EU objavila prijedlog o trgovini sa Sjevernom Irskom, London negoduje

Fena
28.02.2018 19:14

Evropska unija danas je objavila prijedlog koji bi regulirao trgovinu sa Sjevernom Irskom, ukoliko se nikakvo drugo rješenje ne pronađe u sve tješnjem vremenskom okviru za britansko napuštanje EU, izazivajući burne reakcije u Londonu i Belfastu.

Šef pregovaračkog tima EU Mičel Barnier (Michel) je, predstavljajući nacrt sporazuma o razlazu koji je sačinio blok, negirao da će prijedlog, koji za svrhu ima izbjegavanje "teške granice" EU i Velike Britanije, oslabiti ustavne veze Sjeverne Irske s ostatkom Ujedinjenog Kraljevstva.

Britanska premijerka Tereza Mej (Theresa May) poručila je, međutim, parlamentu da nijedan premijer nikada ne bi mogao pristati na te odredbe, koje bi "zaprijetile ustavnom integritetu Ujedinjenog Kraljevstva".

Njeni tvrdokorni saveznici iz redova Unionista, na koje se ona oslanja u nadi da će postići tijesnu većinu, osudili su prijedloge EU kao "ustavno neprihvatljive" i "ekonomski katastrofalne" jer bi distancirali Sjevernu Irsku od britanske matice.

Uspostava "zajedničke regulatorne zone" s Irskom i 26 ostalih članica EU, kako je navedeno u prijedlogu, praktično bi uvela britansku pokrajinu u carinsku uniju s blokom.

NA VRH