GLOBUS

Erdoan zabranio pjesme u kojima se spominju alkohol i ljubav

Avaz.ba

6.3.2018

Turski predsjednik Redžep Erdoan naredio je zabranu pjesama u kojima se spominje alkohol i ljubav na državnoj televiziji Turske.

“Svaku večer votka, rakija i vino, što više pijete, postajete luđi i tužniji”, glasi stih iz popularne turske narodne pjesme, koja se uglavnom pjeva na svadbama i proslavama, ali to, očito, smeta Erdoanu.

Turski je predsjednik uredbom tu pjesmu "protjerao" sa turske državne televizije TRT. Erdoan je zabranio pjesmu smatrajući je “nemoralnom i neprimjerenom” turskom društvu, javlja DW.

Turskoj državnoj televiziji TRT zbog „neprimjerenog sadržaja” vlada je zabranila emitiranje 202 pjesme što je izazvalo ljutnju kod gledalaca.

Osim pjesama u kojima se spominje alkohol, na popisu zabranjenih našle su se i neke popularne ljubavne pjesme kao što su „Rana na srcu” i „Zagrli me”, pa čak i pjesme posvećene majci kao što je „Zbogom, majko”. Ljubavne pjesme, kažu, izazivaju seksualne osjećaje, a majka je svetinja i ne smije se koristiti u pjesmi, piše Večernji list.

Na toj se listi našlo i 66 kurdskih narodnih pjesama koje su kvalificirane kao „političke”.

Sve je izvjesnije da uvođenjem predsjedničkog sistema u Turskoj Erdoan ne želi promijeniti samo politički sistem već sekularnu pretvoriti u vjersku državu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.