GLOBUS

Ljevičari Evrope gube kadrove: Nakon Pitele i Gabrijela, stranku napustio i Le Drijen

Le Drijen: Socijalisti su djetinjasti

S. N.

9.3.2018

Nakon što je njemački ministar vanjskih poslova Zigmar Gabrijel (Sigmar Gabriel) objavio da više neće biti na toj poziciji, ali ni u vrhu SPD-a, pa čak ni u samoj stranci, i njegov francuski kolega Žan-Iv le Drijen (Jean-Yves Le Drian) saopćio je slično. 

Ovaj 70 godina stari visoki funkcioner odlazi iz Socijalističke partije.

Suočen sa sve većim kritikama stranke u kojoj je bio 44 godine, Le Drijen je u zvaničnom saopćenju poručio da "teška srca" izlazi iz stranke Rašida Temala (Rachid).

SP, koja je prije pet godina na čelo Francuske dovela Fransoa Olanda (Francois Hollande), teško je poražena na prošlogodišnjim izborima. Uvjerljivu pobjedu odnio je Emanuel Makron (Emmanuel Macron). Kao i Le Drejen, koji je u Holandovom kabinetu bio ministar odbrane, Makron je u istoj vladi vodio finansije.  

Obojica su se našli rame uz rame u novoj vlasti, ostavljajući iza sebe stare političke projekte.

Makron je formirao svoj pokret – Francuska maršira, a Le Drijen je u vladu ušao kao nestranačka ličnost.

Objavljujući da izlazi iz SP-a, on je istaknuo i da se neće pridruživati Makronovom pokretu.

- Ponosan sam na period iza mene. Bio sam u timu nekadašnjeg predsjednika Fransoa Miterana (Francois Mitterrand), bivšeg premijera Lajonela Žospena (Lionel Jospin), te blizak saradnik Olanda s kojim sam i danas dobar prijatelj – napisao je šef francuske diplomatije.

Le Drijan se osvrnuo i na stranku koju napušta optuživši je za „sektašku i djetinjastu opoziciju“ svemu što Makronova vlada radi. Istaknuo je i da je aktuelni francuski predsjednik „na putu da transformira našu domovinu“.  

Prije dva dana i lider Socijalista u Evropskom parlamentu Žani Pitela (Gianni Pittella) objavio je da napušta Evropski parlament. On neće izaći iz svoje ljevičarske Demokratske partije Italije. Ta je stranka pretrpjela težak poraz na prošlosedmičnim izborima. Pitela je to ocijenio kao vrlo loš znak, te najavio da će se, kao izabrani senator u Parlamentu Italije, snažnije aktivirati na reformi stranke.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.