GLOBUS

Japan pozdravlja odluke Pjongjanga o denuklearizaciji

Srna

13.3.2018

Premijer Japana Šinzo Abe (Shinzo) izjavio je da pozdravlja bilo kakav dijalog s Pjongjangom u vezi s denuklearizacijom, ali je naglasio da Sjeverna Koreja mora poduzeti konkretne korake, prenijeli su japanski mediji.

On je na sastanku sa šefom južnokorejske nacionalne obavještajne službe Suhom Hunom (Hoon) u Tokiju rekao da je veoma važno da Sjeverna Koreja poduzme konkretne korake kako bi postigla ono što je rečeno u Pjongjangu.

Suh je izjavio da je značajno to što je lider Radničke partije Koreje Kim Jong-un lično izrazio volju za denuklearizacijom.

On je rekao da se nada da će prenijeti poruku predsjednika Južne Koreje Mun Džae-ina (Moon Jae) da je saradnja dvije Koreje ključna na putu ka miru na Korejskom poluotoku.

Suh je posjetio Tokio kako bi obavijestio japanske zvaničnike o razvoju događaja, nakon što je bio dio delegacije koja se sastala s Kimom u Pjongjangu prošle sedmice.

Japanski ministar vanjskih poslova Taro Kono je nakon jučerašnjeg sastanka sa Suhom pohvalio posljednje promjene kada je riječ o stavu Sjeverne Koreje prema povećanom pritisku međunarodne zajednice i dodao da se mora nastaviti s pritiskom sve dok Pjongjang ne ispuni obećanja konkretnim postupcima.

Predsjednik SAD Donald Tramp (Trump) pristao je da se sastane s Kimom do kraja maja, dok Mun planira da se sa sjevernokorejskim liderom sastane krajem aprila.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.