POSJETE

Grabar-Kitarović: Zemljama u regiji potrebna vjerodostojna evropska perspektiva

Fena

14.3.2018

Transatlantski odnosi nisu potpuni bez Latinske Amerike s kojom Evropska unija, Sjedinjene Države i cijeli zapadni svijet dijele zajedničke vrijednosti, interese, političke ciljeve i historiju, kazala je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u utorak u govoru u Argentinskom vijeću za međunarodne odnose, zauzevši se za jačanje međusobnih trgovinskih veza i integracije.

Kolinda Grabar-Kitarović održala je govor u institutu CARI u Buenos Airesu pod nazivom "Latinska Amerika u višedimenzionalnom pristupu hrvatske vanjske politike". Institut CARI jedan je od najuglednijih u Latinskoj Americi i među 200 najboljih u svijetu. 

Jačanje veza i saradnje

Odnosi između EU i Latinske Amerike gotovo su 'potcijenjeni' zadnjih godina, ali su, po mom mišljenju, ključni za dovršetak transatlanske poveznice - kazala je, izrazivši zadovoljstvo jačanjem interesa dviju regija za jačanje veza i saradnje. 

EU je uspostavio strateško partnerstvo sa zemljama Latinske Amerike i Kariba na sumitu u Rio de Žaneiru 1999. i trenutno je treći njihov trgovinski partner (nakon SAD i Kine) i najveći investitor.

Hrvatska je već prilično aktivna u Latinskoj Americi. Kao članica EU, ali i bilateralno, Hrvatska želi ojačati saradnju i prema tome snažno podržavamo napore EU na daljnjoj stabilizaciji regije i rješavanju izazova u pojedinim zemljama (demokratsko rješavanje krize u Venezueli, postkonfliktna normalizacija u Kolumbiji, tranzicija na Kubi) - kazala je. 

Hrvatska predsjednica je govorila i o evropskoj perspektivi jugoistočne Evrope i budućnosti Evropske unije, uključujući Inicijativu triju mora.

Jugoistočna Evropa ima stratešku važnost za cijelu Evropsku uniju i NATO i Hrvatska će prema tome nastaviti podržavati evropsku i euroatlantsku perspektivu cijelog tog područja - kazala je, istaknuvši da je euroatlantska integracija jedino garancija stabilnosti i prosperiteta regije. 

Proširenje EU

Naglasila je također da je proširenje Evropske unije na jugoistočnu Evropu važno za konsolidaciju Evrope.

Da bi se potpuno konsolidiralo u Evropu i postigla stabilnost, sigurnost i razvoj, jugoistočna Evropa mora biti integrirana - kazala je. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.