NEVRIJEME

Snježni talas paralizirao SAD, škole zatvorene, letovi otkazani

AFP

Kurir

22.3.2018

Obilne snježne padavine i jak vjetar zahvatili su Istočnu obalu SAD, gdje su zatvorene škole i kancelarije federalne vlade, dok su aviokompanije otkazale hiljade letova.

Nacionalna meteorološka služba izdala je upozorenja na snježnu oluju od Sjeverne Karoline do Masačusetsa, a nevremenom je pogođeno blizu 70 miliona ljudi.

Do srijede popodne otkazano je više od 4.400 međunarodnih letova, kao i više od 2.600 domaćih, pošto je snažni ciklon sa sjeveroistoka zatrpao snijegom i ledom Njujork, Boston, Filadelfiju i Vašington. 

Samo u Njujorku odloženo je 1.200 letova. Željeznička kompanija "Amtrak" smanjila je broj vozova na liniji od Vašingtona do Bostona, a u nekim državama na istoku SAD kamionima je zabranjena vožnja na glavnim autoputevima.

Guverner države Njujork Endrju Kuomo (Andrew Cuomo) proglasio je vanredno stanje za grad Njujork i njegova predgrađa, i odredio da 5.500 radnika komunalnih službi i 300 pripadnika Nacionalne garde budu u pripravnosti.

Oko 15.000 domaćinstava ostalo je bez struje u Zapadnoj Virdžiniji, a mnoge škole duž američke Istočne obale su zatvorene. U Filadelfiji je palo 20 centimetara snijega, u Njujorku 12 cm. 

Nevrijeme je, iako je drugi dan proljeća, zatvorilo i američku saveznu vladu, a Bijela kuća i Stejt department otkazali su sve javne događaje. Kongres, međutim, radi, s obzirom na to da zakonodavci pokušavaju da finaliziraju budžet.

Do 45 centimetara moglo bi pokriti sjeverni dio Nju Džersija, jugoistok države Njujork i jugozapad Kontektikata.

Tim dijelovima SAD prijete nestanci struje, pošto je tamo elektromreža već oštećena u prethodnom nevremenu. Duž Istočne obale očekuju se i poplave.

To je već četvrti talas hladnoće koji je od 2. marta zahvatio taj dio SAD.

Na drugoj strani SAD, oluja je u Kaliforniju donijela obilne kiše, i desetine hiljada ljudi u Santa Barbari i Venturi, gdje je u nedavnim požarima izgorjelo rastinje, moralo je da napusti domove zbog opasnosti od odrona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.